sormi kääntää kuution "aivot" sanasta "harjoitella" sanaan,

Mitä on meditaatio

Olet varmaan kuullut meditaatiosta? Koska olet täällä, sinua varmaan kiinnostaa tietää, mitä meditaatio on ja mitä se voi tarkoittaa.

Olen havainnut, että meditaatioon liittyy paljon ennakkokäsityksiä ja väärinymmärryksiä. Näin oli omalla kohdallani ja näin olen havainnut myös muiden kohdalla.

Tämän kirjoituksen jälkeen tiedät jo paljon paremmin, mitä meditaatio tarkoittaa ja mitä se ei tarkoita. Mennään asiaan!

Lukuaika 9 min

Kirjoituksen aiheet

Meditaatio tiivistetysti

hymyilevä aivohahmo nostaa levytankoa ja tekee mielenharjoittelua

Meditaatio on kuin mielenharjoittelua. Se on voimakas työkalu oman mielen ymmärtämiseen ja harjoittamiseen, jonka avulla voi saavuttaa merkittäviä positiivisia muutoksia omaan elämäänsä. Meditaation avulla voit harjoittaa hyödyllisiä taitoja ja saada perustavanlaatuisia oivalluksia, joita voit soveltaa arkielämäsi haasteisiin sekä hyviin hetkiin.

Meditaatio harjoittaa samankaltaisesti mieltäsi kuin liikunta harjoittaa kehoasi. Mielenharjoittelun tuloksena voit saada treenatun ja hyvinvoivan mielen. Treenattu mieli on viisas, vahva ja osaa taidokkaasti käsitellä itseään (esim. ajatukset ja tunteet), aivan kuin treenattu kehokin. Meditaation avulla pidät mielestäsi hyvää huolta.

Meditointi voi olla erittäin käytännönläheistä: Istut hetkeksi alas ja teet erilaisia harjoituksia käyttäen mieltäsi. Jotkut meditaatiot antavat erilaisia oivalluksia mielesi toiminnasta. Lisäksi jotkut meditaatiot harjoittavat systemaattisesti mielesi eri osa-alueita. Ihan kuin fyysisessä harjoittelussakin. 

Videossa tiivistän, mitä meditaatio voi käytännönläheisesti tarkoittaa.

Yleisimmät harhakäsitykset meditaatiosta

Mitä sinä luulet, meditaation tarkoittavan? Mitä luulet, että mihin sillä pyritään? Mikä on sinun käsityksesi siitä? Mieti tätä lyhyt hetki.

Itselläni se oli jotain seuraavanlaista: ”Meditaatio tarkoittaa jalat ristissä istumista, jossa sinun pitää lausua rukousta tai jotain mystistä sanaa mielessäsi tuntien verran putkeen. Teet tätä joka päivä, kunnes saavutat nirvanan tai pystyt levitoimaan.”

Monella meistä on ennakkokäsityksiä meditaatioon liittyen. Ja usein ne ovat harhakäsityksiä.

Alla on listattuna yleisiä harhakäsityksiä liittyen meditaatioon. Meditaatio ei vaadi mitään seuraavista asioista. Se ei kuitenkaan myös sulje niitä pois, jos näin et halua. Meditaatio itsessään on hyvin neutraali ja käytännönläheinen työkalu ja voimme tehdä siitä itsemme näköistä.

Yleiset harhakäsitykset

munkki meditoi vuoren päällä
  • Vaatii yliluonnollisiin asioihin uskomista
  • On huuhaata
  • Vaatii erikoisia rituaaleja
  • Pitää toistaa mystisiä sanoja
  • Pitää tehdä luonnon keskellä
  • Pitää tehdä jalat ristissä ja sormien pitää olla tietyllä tavalla
  • Vie paljon aikaa
  • Meditaatiossa pyritään tyhjentämään oma mieli ajattelusta
  • Meditaatiolla pyritään saavuttamaan nirvana

Mitä meditaatio sen sijaan voi olla

henkilö istuu tuolilla kotona ja meditoi
  • Käytännönläheistä mielenharjoittelua
  • Tieteellisesti todistettu menetelmä oman mielen harjoittamiseen
  • Ei vaadi uskomista mihinkään. Skeptikotkin meditoivat
  • Voit tehdä kotona omalla tuolilla normaalisti istuen
  • Vie aikaa päivästäsi vain 5-20 minuuttia. Istuu kiireelliseen arkeen
  • Ei pyritä lopettamaan ajattelua, vaan muutetaan suhtautumista siihen

Kenelle meditaatio sopii?

Kuten yllä näemme, meditaatio sopii erittäin hyvin kenelle tahansa. Meditaatio ei vaadi mitään elämäntapamuutoksia ja sen pystyy lisäämään oman kiireellisen arjen keskelle. Esimerkiksi itselleni meditaatiosta on muodostunut päivittäinen tapa, jonka tekemistä ei tarvitse miettiä kummemmin. Aivan kuten suihkussa käynti tai hampaiden harjaus.

Meditaatio ei myöskään vaadi mihinkään uskomista. Kaikki siinä perustuu sinun omiin havaintoihisi. Mitään asiaa ei tarvitse suorilta uskoa. Sen takia se on yksiä kuumimpia aiheita tiedeyhteisössä. Sen takia se on sopinut hyvin myös tämmöiselle insinöörille ja skeptikolle kuin minä.

Ainoan asian, mitä se vaatii, on sinun kiinnostuksesi ja halun tutustua siihen lisää.

Meditaation monet puolet

Meditaatio sanana itsessään on hyvin laaja käsite ja sitä voi tehdä usealla eri tavalla. Olen lisäksi huomannut, että ihmiset kutsuvat kaikenlaisia asioita meditaatioksi. Osa näistä voi olla hyödyllistä ja osa voi olla täysin ajanhukkaa ja huuhaata. Meditaatiota on siis hyvin moneksi. Tämä on vähän sama asia kuin se, että voit tehdä kehollasi vaikka mitä asioita ja kutsua sitä fyysiseksi harjoitteluksi.

Kannattaa siis käyttää omaa harkintaa, kun tähän aiheeseen tutustuu. Lisäksi, jos olet joskus kokeillut meditaatioita, jotka ovat tuntuneet ihan huuhaalta, älä tuomitse niiden mukaan kaikkia muita meditaatiota. Meditaatioissa on paljon keskinäisiä eroja.

Hyvä lähtökohta meditaation tutustumisessa on tiede. Tutustu ensiksi sellaisiin meditaatioihin, joiden hyödyllisyyden tiede on todistanut ja joista se on eniten kiinnostunut. Näitä ovat tällä hetkellä mindfulnessia harjoittavat perinteisemmät meditaatiot. Esimerkkejä aloittelijaystävällisistä mindfulness-meditaatioista ovat hengitykseen keskittyminen, hengityksen laskeminen ja kehonskannaus.

Meditaatio on enemmän kuin pelkkää rentoutumista

Usein meditaatio nähdään pelkästään rentoutusharjoituksena. On totta, että meditaatio toimii myös sellaisena. Se rauhoittaa omaa mieltä, hermostoa ja kehoa. Sen jälkeen tulee yleensä hyvä ja parempi olo. Moni ihminen tekee sitä pelkästään tämän takia.

Meditaatio voi kuitenkin olla paljon enemmän kuin pelkkää rentoutumista. Kuten aiemmin kirjoitin, meditaation avulla harjoittelet sellaisia taitoja ja piirteitä, jotka parantavat huomattavasti elämänlaatuasi.

Lisäksi meditaatio voi antaa perustavanlaatuisia oivalluksia omasta itsestäsi, mielestäsi ja muista. Näkökulmasi asioihin ja tilanteisiin muuttuu täysin. Voit suhtautua ja käsitellä elämääsi ja sen tilanteita paljon hyödyllisemmällä ja uudella tavalla.

Esimerkiksi sen sijaan, että käyttäisit meditaatiota pelkästään laastarina stressin lievitykseen, voit ennaltaehkäistä täysin sen syntymistä. Voit tehdä sillä perustavanlaatuisia muutoksia elämääsi. Voit saada treenatun mielen.

Mitä meditaatio on käytännössä? - Selkeät ohjeet ja ohjattu meditaatio aloittelijoille

viisi hehkulamppua joista keskimmäisessä palaa valo. Kuvateksti oppii tekemällä

Hyvin usein meditaatio on tarkoituksenmukaista huomion käyttöä. Kiinnitämme huomiota tietyllä tavalla tiettyyn asiaan ja olemme samalla tietoisia mitä mielessämme samalla tapahtuu. Vaikka tämä kuulostaa erittäin yksinkertaiselta, se on itseasiassa hyvin hyödyllistä ja silmiä avaavaa.

Milloin olet viimeksi kiinnittänyt ja pitänyt huomiotasi tarkoituksella esim. omaan mieleesi ja kehoosi usean minuutin ajan? Minä en ollut tehnyt tätä kertaakaan elämässäni ennen meditoimista.

Pelkästään tämän tekeminen lisää ymmärrystä omasta mielestäsi ja mahdollistaa muutoksia elämässäsi. Et voi muuttaa sitä, mitä et ensiksi tiedä.

Lisäksi joissakin meditaatiossa teemme tarkoituksella tietynlaisia asioita käyttäen mieltämme. Jokainen toisto on kuin hauiskääntö salilla ja mielemme ”lihas” harjoittuu haluamaamme suuntaan.

Ja vaikka alussa meditaation tekemiseen liittyy vaivannäköä, yleisesti meditaation tekeminen on erittäin mukavaa. Itselleni se on yksi päivän parhaimmista hetkistä.

Lopulta meditaation sisäistää ja oppii vain sitä itse tekemällä. Se on käytännönläheistä harjoittelua, eikä sitä ymmärrä ilman henkilökohtaista tekemistä ja kokemista. Alla ohjeita, millä voit päästä helposti alkuun.

Meditointiohjeet aloittelijalle

Alla on pikaohjeet perus mindfulness-meditaation tekemiseen:

  1. Istu ja asetu alas mukavaan asentoon – Sulje silmät tai pidä niitä vähän auki.
  2. Ota pari syvää hengitystä – Erityisesti hengitä ulos pitkään.
  3. Hengitä normaalisti ja tule tietoiseksi hengityksen tuntemuksesta kehostasi – Missä ikinä tunnetkaan sen helpoiten. Esimerkiksi vatsa tai rinta.
  4. Yritä olla läsnä hengityksen tuntemuksen kanssa tekemättä tai ajattelematta mitään muuta – Keskity hengitykseen pehmeästi, ei pinnistäen.
  5. Aina kun huomaat mielesi harhailleen hengityksen tuntemuksesta esimerkiksi ajatuksiin, tule tietoiseksi siitä mihin mielesi harhaili ja palauta huomio rauhallisesti takaisin hengitykseen. Jatka hengitykseen keskittymistä.
  6. Jatka tämän tekemistä esimerkiksi 3-20 minuuttia.

Jos hengitykseen keskittyminen tuntuu alussa pahalta, voit sen sijaan keskittyä muihin tuntemuksiin (esim. istuimen tuntemukseen) tai ääniin.

Meditaatioharjoituksen kolme yleistä komponenttia

Tämä ja moni muukin meditaatioharjoitus jakavat nämä kolme komponenttia:

  1. Keskittyminen johonkin ”ankkuriin” – Ankkuri tarkoittaa kohdetta, johon keskitymme. Esim. hengitys tai äänet. Ankkuri auttaa pysymään nykyhetkessä ja helpottaa mielen harhailun huomaamista.
  2. Mielen harhailu ja huomion palautus – Kun tulet tietoiseksi mielen harhailusta ja palautat huomion takaisin harjoitukseen, se on harjoituksen kannalta yksi tärkeimmistä hetkistä. Mielenharhailu ei ole epäonnistumista!
  3. Kokemuksen hyväksyntä ja havainnointi – On tärkeää hyväksyä ja olla utelias omaa meditaatiokokemusta kohtaan. Yritä vain olla OK ja tietoinen sen kanssa, mitä ikinä tapahtuukin. Pelkkä salliva tietoisuus ja havainnointi riittää.

Vaikka aloittelijan ohjeet kuulostaa yksinkertaiselta, itse meditaation tekeminen on useimmille vaikeaa. Mieli ei ole vain tottunut tekemään tällaista. Lisäksi tämä on vain se ensimmäinen harjoitus, josta moni lähtee liikkeelle. Meditointikin on uusi taito, jonka oppii ajan myötä.

Ohjattu meditaatio aloittelijoille

Jos haluat saada nopean maistiaisen, mitä meditaatio voi käytännössä olla katso alla oleva video. Siinä on lyhyt 5 min meditaatio, joka soveltuu hyvin ensikertalaiselle. Videon kuvauksessa on kerrottu tarkemmin, mitä asioita kyseinen meditaatio harjoittaa.

Meditaation harjoittamat taidot

Mitkä ovat nämä taidot ja piirteet, joita meditaatioilla harjoitetaan?

Tämä riippuu tehtävästä meditaatiosta. Eri meditaatiot harjoittavat eri taitoja ja eri meditaatioita on lukemattomia erilaisia.

Taidot, joita itse henkilökohtaisesti harjoittelen ja joita myös tutkitaan tällä hetkellä eniten tieteessä, ovat mindfulnessiin liittyvät taidot ja piirteet. Mindfulnessiin liittyviä taitoja ovat huomiokyky (=tarkkaavaisuus), tietoisuus, hyväksyntä ja avoin uteliaisuus.

Mindfulnessin avulla pääset oman mielesi ajajan penkille ja opit oikeasti ymmärtämään kuinka oma mielesi toimii. Omien ajatuksiesi rooli muuttuu hallitsijasta hyödyllisiksi työkaluiksi. Lisäksi läsnäolosi parantuu voit vahvistaa yhteyttäsi ympäristöön ja muihin ihmisiin.

Itse näen mindfulnessin kuin erittäin hyödyllisenä yleiskykynä ja työkaluna elämäni työkalupakissa. Voit lukea täältä tarkemmin, mitä mindfulness tarkoittaa ja mitä hyötyä mindfulnessista voi omaan elämään saada.

Mindfulness-taitojen lisäksi voit harjoitella hyväntahtoisuutta, myötätuntoa, arvostusta ja kiitollisuutta. Nämä ovat myös oman harjoittelun sekä tieteen tutkimusten keskiössä ja ovat erittäin tärkeitä osa-alueita mielenharjoittelussa. Meditaatio on siis paljon muutakin kuin mindfulnessia.

Jokaisella edellä mainituista taidoista voi olla perustavanlaatuinen vaikutus omaan elämään ja ne ansaitsevat oman kirjoituksensa. Nämä ovat tulossa tulevaisuudessa.

Lisäksi meditaation avulla voit tarkastella ja nähdä uudessa valossa omia käsityksiäsi ja uskomuksiasi. Nämä käsitykset voivat liittyä esimerkiksi itseesi tai muihin. Erityisesti rajoittavien uskomusten näkeminen vähemmän ehdottomassa valossa voi saada aikaan suuria positiivisia vaikutuksia elämääsi. Näin ainakin on ollut omalla kohdallani.

Kuten nähdään, kokonaisvaltainen mielenharjoittelu koostuu hyvin useasta taidosta ja piirteestä. Tämähän käy ihan järkeen. Jos haluat kokonaisvaltaisesti hyvinvoivan ja toimivan kehon, harjoittelusi pitää olla pidemmän päälle monipuolista. Samanlaiset periaatteet pätee myös mielenharjoittelussa.

Mihin meditaatio perustuu?

Meditaatio ei ole mikään ihmepilleri, joka hetkessä muuttaa mielesi ja elämäsi.

Meditaation teho perustuu toistoihin. Systemaattisesti tehtyihin toistoihin.

Aivoillasi on kyky muuttua ja muovautua kokemusten ja ärsykkeiden myötä. Tästä tiede käyttää termiä neuroplastisuus. Tämä kyky itsessään on neutraali ja meissä jatkuvasti tapahtuva asia. Aivan kaikki kokemuksesi muokkaavat aivojen hermosoluyhteyksiä ja sitä kautta myös mieltäsi. Hyvään tai huonoon suuntaan.

Yleensä tätä emme itse havaitse. Muutokset ovat niin pieniä ja satunnaisia. Yleensä huomaamme aivojen muutokset vasta kun katsomme 10 vuotta taaksepäin ja huomaamme kuinka olemme muuttuneet ihmisenä.

Meditaation avulla voit tehdä neuroplastisuudesta itsellesi hyvän ja konkreettisesti näkyvän asian. Meditaation aikana muutamme aivojen yhteyksiä systemaattisesti tiettyyn suuntaan. Voimme opetella systemaattisesti uusia hyödyllisiä piirteitä ja taitoja, jotka auttavat mielen käsittelyssä ja muuttavat sitä meille ja muille parempaan suuntaan. Voimme myös alkaa purkamaan ajan myötä sellaisia opittuja piirteitä, jotka eivät ole oikeasti hyväksi meille ja muille.

Meditaation avulla otat ohjat enemmän omiin käsiisi mihin suuntaan aivosi ja mielesi muuttuu. Hyvinvointi ja onnellisuus on paljon enemmän harjoitettava taito kuin luulemme.

Opi videolta käytännönläheisesti, mitä neuroplastisuus tarkoittaa.

Miksi meditoida?

Sormi osoittaa puukuutioon jossa tekstinä "miksi"

Miksi edes käyttää 5-20 minuuttia päivässä meditointiin?

Tämä on hyvä kysymys. Perusteellinen vastaus löytyy miksi meditoida – kirjoituksessa.

Lyhyempi vastaus on menee näin. Kuten aiemmin kirjoitin, meditoimalla harjoitamme sellaisia taitoja ja piirteitä, jotka auttavat meitä arkielämässämme. Meditoimme arkielämäämme varten.

Meditaation avulla saamme siis treenatun mielen. Treenaamattoman ja treenatun mielen ero on valtava. Treenatulla mielellä on erittäin suuri positiivinen vaikutus niin omaan kuin läheistesi hyvinvointiin.

Treenattu mieli ei takaa sitä, ettetkö olisi aina välillä onneton, vihainen tai surullinen. Tämä on osa ihmisyyttä ja tästä ei pidäkään pyrkiä täysin eroon.

Treenattu mieli takaa sen, että pystyt käsittelemään elämän murheet ja stressitilanteet paljon paremmin ja pystyt nauttimaan enemmän elämäsi hyvistä asioista.

Esimerkiksi itselläni oli ongelmia, että työasiat ja stressi vaikuttivat negatiivisesti vapaa-aikaani. Nykyään tämä on pitkälti historiaa harjoitettujen mindfulness-taitojen takia, mistä kerroin tarkemmin omassa kirjoituksessa.

Stressin taidokas käsittely on vain esimerkki yksi lukuisista positiivista muutoksista. Ylipäätänsä meditaation tuoma ymmärrys oman mielen toiminnasta ja mielen käsittelyn taitojen oppiminen tuo tietynlaista varmuutta ja rauhaa niihinkin hetkiin, kun on haastavaa. Tämä tuli esimerkiksi konkreettisesti ilmi, kun olin puhumassa podcastissa ensimmäistä kertaa.

Meditaatio on siis erittäin tehokas työkalu harjoittaa meille ja muille hyödyllisiä taitoja ja saada taidokas sekä hyvinvoiva mieli.

Hymyilevä ja treenatut käsivarret omaava aivohahmo

Kuinka aloittaa meditointi ja mielenharjoittelu?

Jos meditaation aloittaminen kiinnostaa, tähän on useita vaihtoehtoja. Kuten aiemmin puhuin, mindfulness-meditaatiot ovat useammille ne hyvät harjoitukset aloittaa. Niillä minäkin aloitin meditoimisen. Ne ovat aloittelijaystävällisiä sekä erittäin hyödyllisiä. Aikasi ei mene niiden kanssa hukkaan.

Suosittelen kuitenkin vahvasti myös opettelemaan  meditaatioon liittyvää muuta tärkeää tietoa. Ilman riittävää ymmärrystä meditaatio on kuin työkalu, jota et tiedä miten käyttää. Harjoittelusi voi mennä väärille urille, se jää todennäköisesti kesken tai et saa meditaatiosta niitä hyötyjä elämääsi, mitkä olisivat muuten mahdollisia.

Olisi erittäin tärkeää, että oppisit ymmärtämään vastaukset ainakin seuraaviin asioihin:

  • miksi teet meditaatiota?
  • mitkä ovat harjoittelun parhaat käytännöt?
  • miten taklaat yleisiä harjoittelun haasteita?
  • kuinka sovellat oppimiasi taitoja arkielämääsi?

Näitä asioita ja itse harjoittelua voit opetella esimerkiksi kirjoista, kännykkäsovelluksista, ohjaajan kanssa lähiopetuksena tai nettikursseilta.

Oikeanlaisen harjoittelun ja ymmärryksen lisäksi, on tärkeää keskittyä uuden tavan muodostamiseen. Kaikkein yleisin haaste mielenharjoittelussa on, että meditoiminen jää kesken ensimmäisten kuukausien aikana. Meditaatio ei tuo merkittäviä hyötyjä arkielämääsi, jos et tee sitä säännöllisesti tarpeeksi pitkään.

Tämän takia kaikkein tärkeintä on keskittyä rakentamaan meditaatiosta itselleen päivittäistä tapaa, jolloin se tulee tehtyä yhtä helposti kuin hampaiden harjaus tai suihkussa käynti. Haasteena tässä on se, että uuden tavan muodostaminen on erittäin vaikeaa. Sen takia kannattaa tutustua uuden tavan muodostuksen parhaisiin käytäntöihin ja soveltaa näitä omaan meditaatioharjoitteluun. Esimerkiksi aloitameditaatio.fi -videokurssilla nämä asiat huomioidaan heti alusta alkaen.

Lisäksi tässä blogissa olen kirjoittanut kattavasti, mitkä 7 asiaa huomioonottamalla voit auttaa itseäsi aloittamaan meditaation onnistuneesti. Suosittelen vahvasti tutustumaan.

Yhteenveto

Meditaatiosta voisi kirjoittaa vaikka kuinka paljon lisää, mutta pakko lopettaa jossain vaiheessa 🙂

Mitä tästä kirjoituksesta kannattaa ottaa mukaansa on se, että meditaatio on erittäin käytännönläheistä asiaa, joka sopii erinomaisesti normiarkea pyörittävälle ihmisille.

Meditaatio on tehokasta mielenharjoittelua, jolla harjoittelemme erittäin hyödyllisiä taitoja. Näitä taitoja voimme käyttää hyödyksemme omassa elämässämme. Lisäksi meditaation avulla opimme lisää itsestämme, mielestämme ja muista ja saamme perustavanlaatuisia oivalluksia.

Voit meditaation avulla kehittää elämääsi ja hyvinvointiasi huomattavasti parempaan suuntaan ja pitää mielestäsi hyvää huolta.

Jokainen meistä tietää millaista elämä on treenaamattoman mielen kanssa. Haluatko tietää millaista se on treenatulla mielellä?

Moi, olen Joni. Olen meditoinut säännöllisesti noin seitsemän vuoden ajan ja aktiivisesti hakenut ja kokeillut eri suuntia sen kanssa. Samalla olen opiskellut aihepiiriä erittäin laaja-alaisesti. Olen tullut siihen lopputulokseen, että meditaatio on yksi tärkeimmistä asioista, mitä kukaan voi tehdä itsellensä ja muille. Sillä on ollut käänteentekevä positiivinen vaikutus omaan elämääni ja niin voi olla sinunkin.

Muita kirjoituksia
Kiinnostaako aihe? Tilaa opettavaiset tietoiskut sähköpostiisi

Tilaamalla uutiskirjeen saat tiedon sähköpostiisi uusista kirjoituksista sekä saat vinkkejä mielenharjoittelun aloittamiseen ja tekemiseen. Voit odottaa kuulevasi minusta noin kuukauden välein.

Tilauksen yhteydessä saat myös linkin saunameditaatioon, jonka avulla voit rikastaa omaa saunakokemustasi. Suosittelen kokeilemaan!

Katsothan sähköpostisi tilauksesi jälkeen.
Sähköpostisi on vahvistettava, jotta
uutiskirjetilaus astuu voimaan.

Oletko kiinnostunut oppimaan lisää meditaatiosta ja haluat henkilökohtaisesti päästä kokemaan, mitä se oikein on?

Oletko kiinnostunut tietämään, kuinka meditaation saa upotettua kiireelliseen elämään ja kuinka voit muodostaa siitä kestävän tavan?

Yksi helppo tapa tähän on aloittaa aloitameditaatio.fi videokurssi ilmaiseksi, jonka aikana opit meditoinnin perusteet. Opit syvällisemmin, mitä meditaatio oikein tarkoittaa ja miksi sitä kannattaa tehdä. Opit kuinka saat muodostettua siitä päivittäisen tavan.

Scroll to Top

Etkö saa tehtyä meditaatiota säännöllisesti?

Opi 30 minuutin ilmaisella minikurssilla, kuinka rakennat meditaatiosta kestävän tavan elämääsi.