Meditaatioappien vertailu ja niiden hyvät ja huonot puolet

Meditaation ja mielenharjoittelun suosituin oppimismuoto nykyään on meditaatioappi eli meditaatiosovellus. Se käy järkeen, koska se on monella tavalla hyvin vaivaton tapa päästä asiaan kiinni.

Meditaatiosovelluksia on aivan älytön määrä (tosin englanniksi) ja niissä on paljon eroja. Oikean löytäminen juuri sinulle voi olla se ratkaiseva tekijä, mikä määrittää saatko meditaatiosta onnistuneesti säännöllistä tapaa ja sitä kautta merkittäviä hyötyjä sekä muutoksia elämääsi.

Meditaatioappin hyvyys on lopulta usein makukysymys. Varsinkin suositut englanninkieliset appit ovat aloittelijan näkökulmasta poikkeuksetta laadukkaita. Tässä kirjoituksessa jaan omat ajatukseni ja huomioni muutamasta mindfulness-meditaatioihin keskittyvistä appeista, jotka voivat auttaa sinua tutustumispäätöksessä.

Lukuaika 6 min

Kirjoituksen aiheet

Meditaatiosovelluksien vertailu

Kaikissa listan sovelluksissa on vähintään ilmainen kokeilu tai jotain ilmaista sisältöä. Eli pystyt tutustumaan ohjelmaan, ennen kuin sinun tarvitsee tehdä lopullista ostopäätöstä. Pääset sovelluksien kotisivulle klikkaamalla otsikkoa tai kuvaa.

Alla olevat huomiot ovat omia puolueettomia havaintoja ja yritysten kanssa ei ole minkäänlaista kaupallista yhteistyötä.

Maksullinen

Hyvä ohjelma aloittelijoille. Itse olen aina pitänyt sovelluksen perustajan Andyn tyylistä ja hän antaa paljon hyviä vinkkejä harjoittelun ohessa oman mielen suhtautumiseen ja käsittelyyn.

Ohjelma on kuitenkin muuttunut paljon vuosien myötä ja nykyään isoimpana haittapuolena on se, että sovellus on paisunut liiankin laajaksi ja monimutkaiseksi. Sovelluksessa on vaikea navigoida ja löytää helposti harjoituksia, mikä hyvin helposti voi tappaa innon jatkaa meditaatiota. Meditaatiotoiston aloittamisesta on tärkeä tehdä mahdollisimman helppoa ja suoraviivaista itselleen.

Pitkä ilmainen kokeilu (vuosi kirjoitushetkellä)

Erittäin hyvin tehty meditaatiosovellus. Hyvä aloittelijoille ja hieman kokeneimmillekin. Sovellus yrittää personoida itseään sen mukaan, miten vastaat sen kysymyksiin. Kuitenkin sovelluksen paras anti ovat kurssit sekä jotkut erinomaiset singlet (suosittelen vahvasti kokeilemaan parisuhdemeditaatiota!)

Täysin ilmainen (voit halutessasi lahjoittaa säätiölle)

Erittäin silmiä avaava tiedepohjainen meditaatiosovellus. Sanoisin, että tämä appi sisältää kaikkein parhaimmat teoriaosuudet ja kokonaisvaltaisimmat harjoitukset. Cortland Dahl on erittäin selkeä ja miellyttävä ohjaaja. Kun taas teoriaosuuksien Richard Davidson on johtava tutkija meditaation alueelta ja yksi eniten arvostamiani tutkijoita.

Sovelluksen miinus tai plussa (riippuen henkilöstä) on, että ohjelma ei ohjaa yhtä vahvasti käyttäjää kuin muut sovellukset. Esimerkiksi sinun pitää itse täysin miettiä ja päättää, kuinka monta kertaa teet mitäkin meditaatiota, kunnes siirryt seuraavaan harjoitukseen. Kun itse käytin sovellusta, en saanut tähän mitään vinkkejä.

Maksullinen

Ten Percent Happier on ABC-uutisankkuri Dan Harriksen perustama appi. Hän ei itse opeta, vaan enemmänkin toimii teoriaosuuksissa ns. taviksen roolissa kysyen oikein hyviä kysymyksiä kokeneilta meditaatio-ohjaajilta. Danin tyylistä joko tykkää tai ei. Itse kuulun ensimmäiseen.

Parasta appissa on minulle uppoava skeptinen tyyli sekä erittäin hyvät ohjaajat. Mm. Joseph Goldstein on mielestäni yksiä parhaita ja viisaimpia opettajia, keitä tiedän. Lisäksi Oren Jay Soferin kommunikointikurssit ovat olleet todella hyödyllisiä itselleni.

Laaja ilmainen sisältö (lahjoitus mahdollisuus) sekä maksullinen sisältö. Löytyy myös suomenkielistä sisältöä

Insight Timer on mielenharjoittelun alusta, jonne kuka tahansa meditaatio-ohjaaja voi ladata sisältöä. Tämä tarkoittaa sitä, että sisältöä on ihan valtavasti. Niin ilmaista kuin maksullistakin.

Hyvänä puolena tässä on se, että voit löytää käytännössä minkälaisia meditaatioita tahansa. Vain mielikuvitus on rajana. Sovellus voi siis toimia hyvänä apuna heille, ketkä haluavat esimerkiksi kokeilla välillä eri tyylisiä ja eri koulukunnan meditaatioita.

Rajaton laaja sisältö toimii myös samalla sen suurimpana huonona puolena. Ainakin itselle sitä on vain liikaa ja niiden välillä on suuria laatueroja. Sisällön liika selaaminen ja etsiminen voi tappaa heti aloittelevan innon sekä myös ruokkii mielestäni huonoa tapaa tehdä joka päivä täysin uusi meditaatio.

Jos olet kokeneempi meditoija, kokeile Stephen Procterin kursseja. Niitä käymällä mm. itse opin päästämään täysin irti hengityksen kontrollista hengitysmeditaatioiden aikana.

Maksullinen (voi erikseen pyytää ilmaiseksi)

Ohjelman perustaja ja pääohjaaja Sam Harris on yksi eniten arvostamiani esikuvia. Hän jotenkin pystyy sanoittamaan monimutkaisetkin asiat selkeän järjen muotoon.

Meditaatioappi on aivan erinomainen, mutta ei ole omasta mielestäni aloittelijaystävällinen.

Ohjelmassa opetellaan mielestäni aika edistyneitä ns. vilkaisu (glimpse)-tekniikoita ja se painottaa non-duality mindfulnessiin. Näillä harjoitetaan kirjoituksessani mainittua mielenharjoittelun neljättä tasoa.

Henkilökohtainen suositukseni on, että näihin harjoituksiin kannattaa mennä, kun mindfulnessin perustaidot ovat todella hyvin hallussa. Arvioisin, että kannattaa olla takana vähintään noin vuosi säännöllistä harjoittelua. Syy on yksinkertaisesti se, että mindulnessin tietoisuustaidon ja huomiokyvyn pitää olla kyseisissä harjoituksissa riittävän hyvällä tasolla.

Itse tutustuin tähän appiin, kun säännöllistä harjoittelua oli takana noin kolme vuotta. Tällöin appin harjoitukset toimivat itselleni erittäin hyvin.

Mutta jos ns. ”perus”-meditaatiot eivät tunnu yhtään omalta jutulta, kannattaa ainakin yrittää tätä niiden sijaan. Ehkä joidenkin kohdalla on parasta aloittaa näillä harjoituksilla.

Maksullinen

En ole tätä sovellusta itse paljoa käyttänyt, mutta tunnen ystäviä, jotka ovat tästä paljon pitäneet. Lisäksi omat vähäiset kokemukseni ovat olleet siitä erittäin positiivisia.

Useimmissa appeissa on työkaluja nukkumiseen, mutta Calm:ssa nukkuminen on yksi selkeistä pääpainopisteistä. 

Yleisiä ajatuksia meditaatioappeista

Ilmainen vai maksullinen?

Miksi maksaa, kun saa ilmaiseksi?

Oma mielipiteeni: Jos löydät jotain, joka resonoi sinulle, niin siitä kannattaa maksaa. Ja tämä ei ole mikään yrittäjien salajuoni.

Syy on yksinkertaisesti se, että parannat sillä todennäköisyyksiä onnistua säännöllisen meditaation aloittamisessa. Kun jostain on jotain maksanut, se samalla toimii myös erittäin hyvänä motivaationa sitoutua ja jatkaa kyseistä asiaa.

Veikkaan, että erittäin usealla on ollut ladattuna ilmainen meditaatioapp, joka alkoi keräämään pölyä kännykässä alkuinnostuksen jälkeen.

Totta kai tämä ei pidä paikkaansa jokaisen henkilön kohdalla: Jotkut meistä, kun päättävät tehdä jotain, he näin tekevät. Silloin sillä ei ole väliä onko siihen investoinut rahaa vai ei.

Kuitenkin hyvin moni meistä voi auttaa omaa mieltänsä ja itseään, maksamalla tärkeistä asioista.

Kokeile myös ilman ohjausta

Suosittelen ohjattuja meditaatioita vasta-alkajille. Tällöin asiasta saa helpommin kiinni ja ohjaajan puhe toimii hyvänä tukena. Mutta jo ennemmin kuin myöhemmin suosittelen kokeilemaan meditoimista ilman ohjausta. Tämä on vaikeaa alussa, mutta se kehittää huomattavasti omaa harjoittelua ja kasvattaa siinä tietynlaista itseluottamusta.

Esimerkiksi tee hengityksen keskittymistä jonkin aikaa ohjatusti ja tämän jälkeen kokeile tehdä sitä muutama viikko täysin itsenäisesti.

Kun et tarvitse appia meditoimiseen, on meditaation aloittaminen yhä helpompaa ja suoraviivaisempaa, jolloin se tulee todennäköisemmin tehtyä.

Meditaatioappien hyvät ja huonot puolet

Meditaatioappeissa parasta on se, että niiden avulla harjoittelun aloittaminen on aika vaivatonta. Ne opettavat hyvin tärkeitä asioita pienissä osissa. Niiden avulla voi päästä oman mielen luomien sisäisten esteiden yli ja saada meditaatiosta itselleen säännöllisen tavan.

Huonona puolina niissä on, että ne keskittyvät yleensä liikaa pelkkään meditoimiseen: Niistä usein puuttuu tärkeä harjoittelun soveltamista tukeva tieto. Meditaatio on työkalu, jota kannattaa oppia käyttämään oikein. Appien rinnalle yleensä tarvitaan kursseja tai kirjoja, jotka syventävät tietämystäsi aiheesta tarvittavilta osin.

Lisäksi useimmat appit eivät sisällä tarpeeksi vinkkejä arkiharjoitteluun. Se on oman kokemukseni mukaan yhtä tärkeä osa kokonaisvaltaista mielenharjoittelu kuin meditoiminenkin.

Edellä mainittujen syiden takia päätin ensiksi toteuttaa laajasti näistä asioista tietoa tarjoavan videokurssin.

Lisäksi parhaillaan toteutan aloita meditaatio meditaatioappia, jossa yhdistyvät vaivaton harjoittelun aloitus, tarvittava tieto sekä kokonaisvaltainen harjoittelu. Liittymällä aloitameditaatio.fi spostin tilaajaksi, kuulet ensimmäisenä sen julkaisusta.

Loppusanat

Koskaan aikaisemmin ihmiskunnan historiassa ei ole ollut yhtä helppoa oppia meditaatiosta, mindfulnessista ja ylipäätänsä mielenharjoittelusta kuin nyt. Laadukkaita vaihtoehtoja on niin useita.

Minkä tahansa vaihtoehdon päätätkään valita, yritä keskittyä muodostamaan siitä itsellesi säännöllinen tapa ja saada harjoittelu osaksi arkirutiinejasi. Näin onnistut meditaation aloittamisessa.

Moi, olen Joni. Olen meditoinut säännöllisesti noin seitsemän vuoden ajan ja aktiivisesti hakenut ja kokeillut eri suuntia sen kanssa. Samalla olen opiskellut aihepiiriä erittäin laaja-alaisesti. Olen tullut siihen lopputulokseen, että meditaatio on yksi tärkeimmistä asioista, mitä kukaan voi tehdä itsellensä ja muille. Sillä on ollut käänteentekevä positiivinen vaikutus omaan elämääni ja niin voi olla sinunkin.

Muita kirjoituksia
Kiinnostaako aihe? Tilaa opettavaiset tietoiskut sähköpostiisi

Tilaamalla uutiskirjeen saat tiedon sähköpostiisi uusista kirjoituksista sekä saat vinkkejä mielenharjoittelun aloittamiseen ja tekemiseen. Voit odottaa kuulevasi minusta noin kuukauden välein.

Tilauksen yhteydessä saat myös linkin saunameditaatioon, jonka avulla voit rikastaa omaa saunakokemustasi. Suosittelen kokeilemaan!

Katsothan sähköpostisi tilauksesi jälkeen.
Sähköpostisi on vahvistettava, jotta
uutiskirjetilaus astuu voimaan.

Oletko kiinnostunut oppimaan lisää meditaatiosta ja haluat henkilökohtaisesti päästä kokemaan, mitä se oikein on?

Oletko kiinnostunut tietämään, kuinka meditaation saa upotettua kiireelliseen elämään ja kuinka voit muodostaa siitä kestävän tavan?

Yksi helppo tapa tähän on aloittaa aloitameditaatio.fi videokurssi ilmaiseksi, jonka aikana opit meditoinnin perusteet. Opit syvällisemmin, mitä meditaatio oikein tarkoittaa ja miksi sitä kannattaa tehdä. Opit kuinka saat muodostettua siitä päivittäisen tavan.

Scroll to Top

Etkö saa tehtyä meditaatiota säännöllisesti?

Opi 30 minuutin ilmaisella minikurssilla, kuinka rakennat meditaatiosta kestävän tavan elämääsi.