Usein kysytyt kysymykset

Tällä sivulla on usein kysyttyjä kysymyksiä liittyen meditaatioon, mindfulnessiin ja itse kurssiin.

Jos et löydä täältä vastausta kysymykseesi, ota vain minuun yhteyttä joni(at)aloitameditaatio.fi 

Vastaan enemmän kuin mielelläni kysymyksiin.

Meditaatio ja mindfulness

Ensinnäkin, hienoa kuulla 🙂

Toiseksi, ajattelin itse täysin samoin, kun tyttöystäväni ehdotti minua kokeilemaan meditointia. “Miksi aloittaisin? Minulla on jo asiat hyvin ja en koe, että haluaisin itsessäni muuttaa mitään tai voisin oppia mitään hyödyllistä.
 
Kuitenkin meditaation aloittaminen on ollut yksi elämäni parhaita ja mullistavimpia päätöksiä. Kun muistelen muutaman vuoden takaista aikaa ja itseäni silloin, en todellakaan haluaisi palata takaisin vanhaan. Tiedostin hyvin vähän eri asioita(=unaware). Minulla oli monia rajoittavia ja haitallisia toiminta- ja ajatusmalleja, joista en tiennyt yhtään mitään.
 
Meditaation myötä olen tullut isosta osasta niistä tietoiseksi ja ne eivät enää rajoita minun valintojani samalla tavalla. Kasvanut tietoisuus näistä antoi minulle valinnanvapauden. Esimerkiksi nyt koen elämääni ihan eri tavalla, pystyn aidosti kuuntelemaan toisia sekä itsetuntemukseni ja -luottamukseni on aivan eri luokkaa.
 
Tässä on siis homman pihvi.
Et voi tietää sitä, mitä et tiedä.
 
Meditaatio ja mindfulness laajentaa huomattavasti, mitä tulet tietämään ja ymmärtämään. Erityisesti tietoisuutta itsestäsi, omasta mielestäsi ja muista. Elät täällä pallolla vain kerran. Eikö kannata auttaa itseään siinä mahdollisimman paljon?
 
Kolmanneksi, on vääjäämätöntä, että jossain vaiheessa elämää, asiat eivät ole niin hyvin. On vain järkevää harjoitella mielen taitoja ja työkaluja nyt etukäteen, eikä vasta silloin kun asiat on kaatumassa päälle. Mielenharjoittelun voi nähdä vähän kuin ultimaalisena vakuutuksena tai turvaverkkona.
 
Kaiken lisäksi meditaatio on mukavaa hommaa ja siitä tulee hyvä fiilis. Se on päiväni parhaita ja mielenkiintoisimpia hetkiä.
 

Tiedän omasta henkilökohtaisesta kokemuksesta, että meditaatio voi tuntua hypetykseltä tai humpuukilta. Olin myös itse erittäin epäileväinen ennen aloittamista.

Mutta eikö tämä väittämä käy järkeen?
“Kun haluat ymmärtää mitä tahansa asiaa paremmin, silloin siihen pitää kiinnittää huomiota ja sitä pitää tarkkailla.” Jos haluat ymmärtää, miten oma mielesi todella toimii, eikö silloin käy järkeen kiinnittää siihen tarkoituksenmukaista huomiota.
Meditaatio on oikein tehtynä täsmälleen sitä. 

Kun ymmärrämme omaa mieltämme ja itseämme paremmin, käsitämme oikeasti mitkä asiat luovat meissä tyytymättömyyttä sekä mitkä asiat tuovat meille aitoa onnellisuutta elämäämme. Ja kun ymmärrämme tämän, voimme tehdä parempia valintoja elämässämme. Ja parempien valintojen tekeminen tekee meistä onnellisempia.

Mikä tekee meditaatiosta niin hienoa on se, että ymmärrys ei tule opitusta tiedosta, jota pitää uskoa. Ymmärrys tulee sinun omista kiistattomista havainnoista.

Sinun ei tarvitse uskoa yhtään mihinkään, mitä sanon. Voit todellakin lähestyä tätä asiaa epäilevän tutkijan roolissa. Luota kurssin aikana vain omiin kokemuksiisi ja havaintoihisi. Älä mihinkään muuhun. Se riittää.

Ei ole. Erilaisia meditaatiota on tuhansia erilaisia ja niitä tulee koko ajan lisää. Käytännössä kuka tahansa voi keksiä päästään jotain ja kutsua sitä meditaatioksi. Voit löytää internetistä meditaatioita ihan laidasta laitaan.
 
Osa näistä harjoittaa mieltä hyvään suuntaan ja osa on ajanhukkaa. Osa on tehokkaampaa ja osa on vähemmän tehokasta hyvinvointisi kannalta.
 

Vaikka olen kokeillut paljon muitakin meditaatiotyylejä, suosittelen vahvasti vasta-alkajaa aloittamaan mindfulnessiin pohjautuvista meditaatiosta. Mindfulnessiin pohjautuvia meditointeja on tutkittu tieteellisesti eniten ja sen hyödyt on todennettu. Sen lisäksi mindfulnessiin pohjautuvia metodeja (MBSR ja MBCT) on jo käytetty kliinisessä mielenterveyden hoidossa muutamia kymmeniä vuosia erittäin hyvin tuloksin.

Mindfulness-meditaatiossa ei tarvita uskoa yliluonnolliseen ja ne ovat hyvin käytännönläheisiä.

Suosittelen kokeilemaan laajemmin eri juttuja siinä vaiheessa, kun meditaatiosta on tullut sinulle tapa ja olet kokenut sen tuomat hyödyt.

Tällöin sinulla on hyvä perusta ja kokemus, mitä käytännönläheinen meditaatio voi olla. Sen jälkeen jos löydät enemmän  sinulle sopivimpia meditaatioita, niin hienoa!

Tietämättömyys meditoinnista on yksi suurimmista yhteiskuntamme sokeista pisteistä.  Ei ole mitenkään ennenkuulumatonta, että koko yhteiskunta on täysin tietämätön tärkeästä asiasta, kunnes siitä tulee hyvin nopeasti kaikkien hyväksymä normi. Sama tietämättömyys oli esimerkiksi myös tupakoinnin kanssa aina 50-luvulle asti. Kaikki luuli, että tupakointi ei ole epäterveellistä ja sitä mainostivat jopa lääkärit.
 
Me elämme länsimaissa tieteen aikaa. Jos jotain tiede ei ole todistanut, me emme usko siihen. Vasta lähimenneisyyden aikana tutkijat ovat alkaneet toden teolla kiinnostua meditaatiosta ja varsinkin mindfulnessiin pohjautuvasta meditaatiosta. Kehittynyt aivokuvausteknologia on mahdollistanut asian kattavamman tutkimisen. Tutkimusten tulokset ovat olleet erinomaisia. Mutta tästä on vielä matkaa siihen, että meditointi ja mindfulness olisivat osa yhteiskunnan normeja.
 
Tästä johtuen meditointi ei ole vielä meille arkipäivää.  Olemme nyt kuitenkin murrosvaiheessa meditoinnin kohdalla. Ennustan, että 2030 meditaatio on lähes yhtä normaalia Suomessa kuin fyysinen liikunta.

Yleensä kyllä.
Meditaatio toimii yleensä jo heti alussa rentoutusharjoituksen tapaan. Yleensä vasta-alkaja huomaa meditaation jälkeen, kuinka olo ja keho on rennompi ja on muutenkin hyvä fiilis. Meditaatio on yksi tehokkaimpia stressin purkajia kehosta sekä mielestä.

Lisäksi se tuo rauhaa ja tasapainoa, myös loppupäivän ajaksi.

Omalla kohdalla päivä vaan tuntuu menevät paremmin, kun olen tehnyt päivän aikana meditaation.

Mikä ettei.
Jokainen itse lopulta valitsee, mihin tarkoitukseen käyttää meditointia. Meditointi itsessään on loppujen lopuksi vain työkalu. Vähän kuten pyörällä ajo. Joku voi opettaa sinulle pyörällä ajon, mutta sinä itse lopulta päätät, mihin pyörällä ajo taitoasi käytät. Esim. työmatkailuun, kuntoiluun, hauskanpitoon?
 
Suosittelen kuitenkin vahvasti olemaan kunnianhimoisempi, koska meditaatio voi oikeasti muuttaa elämääsi suuresti parempaan suuntaan. Niin sanottu “stressinpoistopilleri” on vain yksi meditaation käyttötarkoitus. Omasta mielestäni se on positiivinen sivuvaikutus, mutta ei meditaation pääasia.
 
Mielestäni meditaation perimmäisen käyttötarkoitus on oman mielen parempi ymmärtäminen ja käsittely. Tämä antaa  meille paremmat mahdollisuudet elää tätä meidän kallisarvoista elämäämme linjassa meidän syvimpien arvojen ja tarpeiden kanssa ja sekä vaikuttaa ympäristöömme positiivisesti.
Ei takaa, koska se ei ole mahdollista. Ja mielestäni ei pidäkään olla. Ihmisyyteen kuuluu kaikki tunteet. 
 
Mindfulness antaa uuden perspektiivin omiin tunteisiin sekä taidot käsitellä niitä paremmin. Suurin syy miksi negatiiviset tunteet kestävät pitkään, ovat ajatukset niiden ympärillä, jotka ruokkivat tunnetta. Esimerkiksi olet vihainen kauan, koska ajatuksesi ruokkivat sitä. Opitut ajatusmallit ja reaktiot myös synnyttävät ison osan tunteista.
 
Mindfulnessin avulla ajatukset eivät enää hallitse sinua. Pystyt käsittelemään negatiiviset tunteet erittäin paljon taidokkaammin. Tunne ei säily pitkään sinussa, jos käsittelet sen taidokkaasti.
 
Heilahtelut kuuluu elämään. Mielenharjoittelu kuitenkin lyhentää ja vaimentaa elämän kuoppia huomattavasti.

Meditoinnin avulla tietoisuutesi ja ymmärrys omasta mielestäsi kasvaa. Lisäksi tulet ymmärtämään myös paremmin muita. Olet enemmän tietoinen ympäristöstäsi ja toisista. Reagoit yhä vähemmän haitallisilla tavoilla. Kaikki nämä asiat vaikuttavat erittäin positiivisesti ympärilläsi oleviin ihmisiin.

Tämä havainnollistava esimerkki on lainattu Sam Harrikselta: 

Luet parhaillaan kännykästäsi sähköposteja. Samaan aikaan viisi vuotiaalla tyttärelläsi on sinulle jotain tärkeää kerrottavaa. Voi tapahtua seuraavia asioita: Olet niin ajatuksissasi sekä halusi on niin kova vastata viestiin, että et edes huomaa, että tyttäresi puhuu sinulle. Tai kuuntelet tytärtäsi puolikorvalla, mikä tuntuu hänestä kauhealta. Sen lisäksi hetkeä myöhemmin et muista mitä tyttäresi juuri kertoi. Näin me usein toimimme automaattisesti, kun emme ole tietoisia.

Näiden vaihtoehtojen sijasta, voisit olla tietoinen siitä, että tyttäresi koittaa saada huomioitasi. Voisit olla tietoinen, mikä merkitys huomiollasi hänelle on. Sen lisäksi olet tietoinen mielesi kovasta halusta vastata viestiin nyt heti. Tiedostat, että molemmat kilpailee huomiostasi ja voit valita kumpi on oikeasti sinulle tärkeämpää. Näet selkeästi tilanteen. Valitset laittaa puhelimesi pois ja kiinnittää kaiken huomion siinä hetkessä tyttäreesi.

Tällaisia potentiaalisia valinnan mikrohetkiä on päivässä useita satoja. Meditaatio ja mindfulness antavat sinulle kyvyn olla näistä hetkistä tietoinen ja valita kuten parhaaksi näet. Jokainen valinta opettaa mieltäsi toimimaan näin myös ensi kerralla.

Näistä mikrohetkien valinnoista kertyy huomattava positiivinen vaikutus itsesi lisäksi myös läheisiisi.

Kaikki asiat,mitä koet mielessäsi myös muuttaa sitä. Kokemisella tarkoitan kaikkia ajatuksia, tunteita ja aistikokemuksia. Rakennamme mieltämme käytännössä joka hetki. Olin itse aiemmin oppinut, että aivojen kehitys loppuu aikalailla nuoruuden jälkeen, ja olet sen jälkeen lähes muuttumaton ja hermosolut vain vähenevät. Kuitenkin nykytiede on todistanut, että aivomme ovat erittäin muokkautumiskykyisiä läpi elämän, eikä kiinteä muuttumaton möhkäle, jolle ei voi tehdä mitään. Tämä on erittäin positiivinen uutinen, koska isot muutokset on mahdollisia myös vanhemmiten.

Muuttuvat aivot on kuitenkin myös kaksiteräinen miekka. Tarkoitan sitä, että aivomme voivat muokkautua meille huonompaan suuntaan. Yksi esimerkki tästä on nyky-yhteiskunnassa kasvaneet mielenterveysongelmat ja keskittymisvaikeudet. Jo tämänkin takia mielen hyvinvointia edistävälle harjoittamiselle on enemmän tarvetta kuin koskaan ennen.

Meditaation avulla voit tehdä aivojen muokkautuvuudesta itsellesi hyvän asian.
Sen avulla voimme systemaattisesti harjoittaa mieltä parempaan suuntaan. Sen avulla harjoittelemme mielen hyvinvoinnin kannalta positiivisia taitoja ja kykyjä.

Olet varmasti kuullut myös mindfulnessista ja mietit miten se istuu tähän kuvioon. Mindfulness ei ole mitään mystiikkaa tai pehmoilua. Se on tarkoituksenmukaista huomion kiinnittämistä siihen,  mitä tapahtuu juuri nyt mielessäsi ja ympäristössäsi.

Se on kyky ja tila, jossa ihminen on täysin läsnä nykyhetkessä ja täysin tietoinen omasta mielestään. Pystyt tunnistamaan mitä mielessä tapahtuu juuri nyt, ilman että olet identifioitunut täysin siihen. Mindfulness antaa erittäin tärkeän uuden näkökulman omiin ajatuksiin ja tunteisiin. Se antaa valinnan mahdollisuuden hetkiin, joissa sitä ei muuten olisi.

Mindfulness parhaiten tiivistyy sanoihin hyväksyvä ja utelias tietoinen läsnäolo.

———-
 

Meditaatio taas on tarkoituksenmukaista mielen harjoittelua ja se on tehokkain tapa harjoitella mindfulness-kykyä. Mindfulnessiin pohjautuvien meditaatioiden päätarkoituksena on harjoittaa mindfulness taitoja.

Yleisesti puhekielessä ja kirjallisuudessa näitä kahta termiä käytetään hyvin paljon sekaisin.

Tähän kysymykseen vastaan kattavasti Moduuli 1 Extroissa. Suosittelen vahvasti tutustumaan.

Lyhyesti tähän voi vastata, että varsinkin mindfulness meditaatiot ovat nykyään todistettu tieteellisestikin validiksi ja hyödylliseksi asioiksi ja tiedeyhteisön kiinnostus niiden ympärillä on erittäin suurta. Toisin sanoen tätä aihetta tutkitaan tällä hetkellä valtavasti.

Ihmismielen tutkiminen on kuitenkin erittäin vaikeaa ja subjektiivisen kokemuksen tutkiminen tieteellisin menetelmin on haastavaa. Erittäin laadukkaiden tutkimusten tekeminen tämän saralla on aikaa vievää ja kallista. Siitäkin huolimatta tiede on ehtinyt todistamaan jo paljon asioita, jotka ovat usein jopa itsestään selviä omassa kokemuksessa. Mielenkiinnolla odotan, mitä tiede on ehtinyt tutkimaan esim. seuraavan 10 vuoden aikana.

En kuitenkaan suosittele odottamaan sitä hetkeä että tiede olisi ihan kaikki asiat todistamaan. Voit missata paljon hyviä vuosia sen takia. Sen sijaan suosittelen ennakkoluulottomasti kokeilemaan asiaa ja perustamaan kaikki johtopäätökset sen hyödyllisyydestä omiin havaintoihin.

Meitä on niin moneksi. Olemme kaikki yksilöitä ja meillä on uniikki elämäntilanne ja -historia ja sitä kautta uniikki mielemme sisältö. Meditaatio on usealle meistä täysin uudenlainen asia. Se kasvattaa tietoisuutta mielessämme olevista asioista. Joten ei voi mitenkään sanoa, että meditaatio varmasti sopisi ihan kaikille. Kuitenkin voi sanoa seuraavanlaisia nyrkkisääntöjä.

Päivittäin tehtävä 10-20 minuutin meditaatiot ovat yleisesti aika turvallisia asioita tehdä. Suurin osa meditaation raportoiduista haitoista tapahtuu intensiivisillä retriiteillä, joissa meditoidaan joka päivä tunteja putkeen ja joissakin on jopa kiellettyä minkäänlainen puhuminen. Olet oman mielesi kanssa esim. 10 päivää täysin hiljaa. Tämmöiset tilanteet ovat aika suuria muutoksia mielelle ja voi tapahtua asioita, joita ei pysty siinä hetkessä käsittelemään. Suosittelen siis vasta-alkajia aloittamaan rauhallisesti ja omaa tahtia menet syvemmälle meditaatioon sen mukaan, mikä tuntuu itsestä hyvältä.

Toinen nyrkkisääntö on, että jos tiedät sinulla on vaikeita käsittelemättömiä traumoja tai kärsit vakavista mielenterveysongelmista, kannattaa tällöin ensiksi keskustella mielenterveyden ammattilaisen kanssa ennen kuin meditaatioon ja mindfulnessiin menee syvemmälle. Meditaatio voi esimerkiksi laukaista traumaperäisen stressireaktion. Tämän lisäksi, jos missään vaiheessa meditaatio vaan alkaa tuntumaan tosi pahalta, kannattaa silloin keskeyttää harjoittelu ja käydä keskustelu mielenterveyden ammattilaisen kanssa.

Meditaatio tai mindfulness
ei missään nimessä korvaa mielenterveyden ammattilaisen apua. Joitakin asioita ei vaan voi käsitellä yksin.

Kolmanneksi, meditaatioon ja mindfulnessin pitkäaikaisesta harjoittelusta voi myös seurata tietynlaisia haittavaikutuksia. Esimerkkejä ovat itsekeskeisyyden kasvaminen, liiallinen itsetietoisuus, liiallinen etääntyminen omista ajatuksista ja tunteista, tärkeiden, mutta haastavien ajatusten ja tunteiden ohittaminen jne.

Nämä asiat johtuvat yleensä siitä, että henkilö ei ole täysin ymmärtänyt, mitä on tekemässä ja on mennyt liian ääripäihin harjoittelussa. Harjoittelu on siis mennyt väärille urille. Minulle itsellenikin näin tapahtui, kunnes tein korjausliikkeitä.

Näihin paras vastalääke on oikeasti ymmärtää mitä on tekemässä sekä kokonaisvaltaisen harjoittelun merkitys. Olen kurssilla ottanut nämä asiat hyvin huomioon, jotta harjoittelu ei lähtisi väärille urille. 

Aloitameditaatio.fi videokurssi

Ei tarvitse.

Voit aloittaa ja käydä kurssia täysin omaa tahtiisi. Voit tutustua kurssialustaan ja aloittaa kurssi silloin, kun se sinulle parhaiten sopii.

Tärkeintä kurssin aloittamisessa ja käymisessä on, että etenet siinä säännöllisesti ja pystyt tekemään joka päivä meditaation. Uuden tavan rakentaminen on tärkeää.

Kyllä on!

Tulet moduuli 1:n aikana oikeasti ymmärtämään, mitä meditaatio ja mindfulness käytännönläheisesti voi tarkoittaa. Ymmärrät mielenharjoittelun isoa kuvaa sekä kuinka luoda meditaatiosta oma tapa elämään. Olet lisäksi oppinut kaksi erittäin hyödyllistä perusharjoitusta.

Toisin sanoen, vaikka päättäisitkin, että haluat opetella meditaatiota ja mindfulnessia jollain muulla tavalla kuin tällä kurssilla, niin meditaatio 1 asiat eivät mene hukkaan. Sen voin luvata.

Tämä riippuu täysin omasta etenemistahdistasi ja oppimistyylistäsi.
Kurssi on erittäin laaja sisällöltään, joten suoritusaika voi olla puolesta toista kuukaudesta aina kuuteen kuukauteen asti.

Henkilö, jolla on paljon aikaa ja erittäin hyvä tiedon sisäänottokyky voi käydä kurssin kuudessa viikossa. Tällöin käytännön oppiminen tapahtuu kurssin jälkeen esimerkiksi tekemällä kurssin 6 kuukauden harjoitusohjelman.

Taas henkilö jolla on vähemmän aikaa ja haluaa yksi osa-alue kerrallaan sisäistää asioita, kurssin suoritusaika voi olla 6 kuukautta, eli 1 kuukausi per moduuli.

Suoritusaika siis riippuu sinusta ja elämäntilanteestasi. Kurssimateriaalit tarjoavat eri esimerkkejä käydä kurssia. 

Scroll to Top