ensimmäinen pää on stressaantunut ja siitä nuoli päähän jolla kaikki hyvin

Millä neljällä tavalla meditaatio on auttanut minua stressin kanssa?

Huom! Meditaatio (tai mikään muukaan asia) ei poista kokonaan stressiä elämästäsi. Stressi on kiinteä ja tärkeä osa meitä sekä rikasta elämää. Esimerkiksi elämään aina liittyy jotain epävarmuutta ja haasteita. Elämän pitäisi olla erittäin yksipuolista ja rajoittunutta, jotta et tuntisi koskaan stressiä.

Oman elämän liiallisen rajoittamisen sijaan omaa mieltä kannattaa harjoittaa siten, että elämän stressitekijöillä sekä mielessä tapahtuvalla stressillä on yhä vähemmän negatiivisia vaikutuksia itseensä, muihin ja omaan elämään. Tähän asiaan meditaatio ja mielenharjoittelu ovat erinomaisia työkaluja.

Kerron tässä kirjoituksessa, miten mielenharjoittelu on auttanut minua merkittävästi stressin kanssa. Toivon kirjoituksen oivalluttavan, miten siitä voisi olla apua myös sinulle.

Lukuaika 7 min

Kirjoituksen aiheet

Oman elämäni stressitekijät

Luis Villasmil - Unsplash

Vaikka olen onnekas ja elämäni ei ole sieltä vaikeimmasta päästä, siitä huolimatta elämässäni riittää kiirettä, epävarmuutta ja stressattavia asioita.

Ensinnäkin päivätyöni on usein aika haastavaa ja epämukavuusalueet siellä ovat aika yleisiä. Lisäksi kaikki, mitä teen nyt oman yritykseni kanssa on täysin uutta, joten epävarmuudet ja vaikeat haasteet ovat yleisiä. Muussa elämässä myös riittää ongelmia ja takaiskuja.

Yleisesti stressiä tuottavat asiat ovat tämänkaltaisia:

  • Haastavat tilanteet ja elämän takaiskut
  • Epävarmuus tulevaisuudesta
  • Ajan ja energian rajallisuus – enemmän tärkeää tekemistä kuin voi vain tehdä
  • Ihmissuhdehaasteet – muut ihmiset eivät toimi kuin haluaisit 😄

Ehkäpä nämä ovat tuttuja myös sinulle?

Olen mielenharjoittelun myötä ymmärtänyt, että nämä stressitekijät ovat osa elämää ja näistä ei koskaan pääse eroon. Isoin oivallus itselleni on ollut tämä: Sen sijaan, että keskittyisin pelkästään ulkopuolisiin stressitekijöihin, minun kannattaa keskittyä myös sisäisiin tekijöihin, eli omaan mieleeni. Stressihän on lopulta minun oman mielen tuotosta ja tähän voin itse vahvasti vaikuttaa.

Tämä oivallus on ollut käänteentekevä asia itselleni.

Lähtötila: Stressin vaikutus ennen mielenharjoittelua

stressaantunut pää, jossa tekstinä "nuorempi minä ennen mielenharjoittelua"

Ennen kuin mennään siihen, miten asiat ovat nyt, haluan avata hieman lähtötilaani. Vaikka elämäni yli 5 vuotta sitten oli paljon vähemmän hektistä ja monimutkaista, niin stressillä oli silloin näin jälkeenpäin nähtynä aivan liian suuri rooli elämässäni.

Olin (ja olen) aika intensiivinen ihminen. Kun joku stressaava asia tapahtui (eikä tarvinnut olla oikeasti mikään iso asia), koin erittäin vahvaa lyhytaikaista stressiä ja stressaavan asian ratkaiseminen vei kaiken huomioni. Muu maailma ja ihmiset jäi täysin sivurooliin. Asia palautui normaaliksi vasta, kun asia ratkesi. Hauskana sivuhuomiona, aloin myös herkästi puolustamaan omaa stressiäni, jos joku ehdotti asian ottamista rennommin 😄

Tämänkaltainen voimakas stressi tuli usein ihan vain siitä, kun joku asia ei näyttänyt menevät kuin olin suunnitellut. Esimerkiksi joku pikkuinen asia lomareissulla.

Stressi-reaktion tarkoitus on auttaa meitä ratkaisemaan ongelmia ja suoriutumaan lyhyen ajan sisällä paremmin. Itselleni kuitenkin tämä oli liian intensiivistä sekä liian herkästi laukeavaa, jolloin se ei ollut enää hyödyllistä.

Ei meidän kenenkään halu ole elää elämäämme koko ajan huolehtimis- tai ongelmanratkaisumoodissa aamusta iltaan.

Lisäksi minulle on luontaista, että mieleni tykkää ajatella aika paljon. Stressaavat asiat (esimerkiksi työasiat) vaikuttivat negatiivisesti elämääni ja minun oli usein vaikea olla täysin rentona. Mielessäni pyöri usein stressin aiheeseen liittyviä ajatuksia. Aivojen ”ongelmanratkaisija” kävi usein ylikierroksilla.

Ja kaikkihan tämä oli usein täysin hyödytöntä. Ensinnäkin usein nämä asiat eivät olleet sillä hetkellä omissa käsissä. Toiseksi usein kyseessä oli täysin väärä aika ja paikka ajatella näitä asioita ja tuntea niistä stressiä. Ei meidän kenenkään halu ole elää elämäämme koko ajan huolehtimis- tai ongelmanratkaisu-moodissa aamusta iltaan. Se ei ole hyväksi meille, eikä meidän läheisille.

Kun olin stressitilassa, en ollut oikeasti läsnä muiden kanssa. En usein oikeasti pystynyt kuuntelemaan heitä tai aidosti välittämään. Stressi vei vähän kuin ”tilan mielestä” pois ja usein päivistä ei jäänyt mitään merkityksellisiä hetkiä käteen. Kun stressiä oli päällä, oli vaikea pysähtyä ja ihan oikeasti elääkin.

Aina välillä keho ja mieli ei aina pystynyt täysin palautumaan stressistä, mikä näkyi esimerkiksi seuraavan päivän aamulla. Mieli esimerkiksi lähti heti herätessään ratkaisemaan ongelmia.

Mielenkiintoisintahan tässä kaikessa oli, että en ollut tietoinen kuin murto-osasta näistä stressin haitallisista vaikutuksista. Ne tuntuivat silloin vain ihan normaalilta tavalta olla ja toimia. En pitänyt stressiä yhtään ongelmana ja se ei ollut itselleni ollenkaan se syy, miksi aloitin meditaation. Ymmärrys stressin kaikista vaikutuksista eri elämän osa-alueisiin tuli vasta mielenharjoittelun ja kasvaneen tietoisuuden myötä.

Eli tämmöinen oli nuorempi minä. Mennään seuraavaksi kirjoituksen pihviin: Miten meditaatio ja mielenharjoittelu on muuttanut asioita kohdallani.

Mieleni olemuksen ja oletustoiminnan muutos

tyyni järvimaisema
Ian Keefe - Unsplash

Yksi isoimpia asioita on, että harjoittelun myötä mieleni yleisolemus on rauhoittunut huomattavasti. Mieleeni ei enää puske pakonomaisesti samalla tavalla sellaisia asioita ja ajatuksia, jotka eivät ole merkityksellisiä siinä hetkessä. Mielessäni on enemmän tilaa ja rauhaa.

Esimerkiksi kun vietän aikaa kumppanini kanssa, minua ei voisi vähempää kiinnostaa joku epävarma tulevaisuuden asia töihin liittyen. Ajattelen näitä sitten, kun sille on oikea aika.

On tärkeä ymmärtää, että tämmöiset epähyödylliset ajatukset eivät koskaan kokonaan katoa, mutta omalla kohdalla niiden määrä on vähentynyt huomattavasti. Meditaatio-ohjaaja Emily Fletcher tiivistää tämän asian hyvin:

Mielesi ajattelee hallitsemattomasti aivan kuten sydämesi sykkii. Fyysisen harjoittelun avulla voit pienentää leposykettäsi, kuten voit myös meditoimalla rauhoittaa levotonta mieltäsi. Et voi kuitenkaan koskaan sammuttaa sitä.

- Emily Fletcher

Rauhallisempi ja tilavampi mieli tuntuu erittäin hyvältä ja on tehnyt elämästäni kevyemmän tuntuista. On paljon helpompaa olla yhä useammin tyytyväinen ja aidosti rennompi. Pystyn myös olemaan parempaa ja läsnä olevampaa seuraa. Lisäksi olen huomannut, että rauhallisempi ja tilavampi mieli on vähemmän itsekeskeinen ja voin tällöin paremmin ottaa muiden näkökulmat huomioon.

Stressin taidokas käsittely

henkilö surffaa efoil laudalla
Nick Fewings - Unsplash

Vaikka mieleni on yleisesti rauhallisempi, niin tottakai aina välillä jotain stressaavaa puskee ihan kunnolla mieleen ja täysin väärissä hetkissä. Näissä tilanteissa meditaatio ja sen harjoittamat mindfulness-taidot ovat auttaneet käänteentekevästi.

Kuten mindfulness blogikirjoituksessa kirjoitin, iso osa ajattelustamme tapahtuu täysin automaattisesti ja emme voi vaikuttaa tai tietää, mitä ne tulevat seuraavaksi olemaan. Meistä ei vain tunnu tältä, koska olemme sulautuneita (=identifioituneita) niihin. Meistä tällöin tuntuu, että olemme yhtä kuin ajatuksemme.

Lisäksi yllättävän iso ajatuksistamme voi olla epähyödyllisiä. Ne eivät välttämättä anna mitään lisäarvoa kyseisessä hetkessä tai antavat kyseisestä asiasta ihan liian yksipuoleisen kuvan.

En ole enää omien stressiajatuksieni armoilla.

Harjoittelun myötä olen oppinut, että pystyn ensinnäkin saamaan ”tilaa” omiin ajatuksiini ja pystyn suhtautumaan niihin täysin uudella tavalla. Ajatuksien rooli on muuttunut elämän hallitsijasta työkaluiksi. Voin siis käyttää niitä niin kuin parhaaksi näen.

Pystyn tunnistamaan yhä paremmin, mitkä ajatusketjut ovat hyödyllisiä ja mitkä eivät. Hyödyllisille ajatuksille annan huomiota ja hyödyttömät ajatukset käsittelen siten, että ne eivät vaikuta negatiivisesti hyvinvointiini tai läsnäolooni. En ole enää omien stressiajatuksieni armoilla.

Taidokas käsittely pätee myös stressin tunteeseen. Pystyn yhä useammin olemaan täysin OK stressi-tunteen kanssa ja hyväksymään tunteen täysin käyttäen mindfulness-taitoja. Mindfulnessin myötä stressin tunne on vain tietynlaisia tuntemuksia kehossani ja olen saanut muutettua sen ns. miellyttävyys-komponenttia epämiellyttävästä yhä neutraalimpaan suuntaan. Tämä on mahdollistanut siihen uudenlaisen suhtautumisen, josta enemmän alla.

Muuttunut suhtautuminen stressiin

sylinterin muoto, joka antaa erinäköiset varjot eri näkökulmista
Daniels Joffe - Unsplash

Ennen mielenharjoittelua tulkitsin stressin tunteen huonoksi ja negatiiviseksi tunteeksi. Siitä piti päästä eroon tai pakoon. Mieleni siis vastusti stressiä. Tästähän seurasi seuraavia haittavaikutuksia.

Ensinnäkin tämmöisellä vastustuksella pahensin vain tilannetta. Stressi ei näin mihinkään kadonnut, vaan usein voimistui. Lisäksi joskus aloin stressaamaan stressaamisesta.

Toiseksi välittelin tiedostamattomasti sekä tietoisesti sellaisia asioita, jotka tuottivat stressiä. Stressi siis päätyi ennaltaehkäisevästi erittäin usein rajoittamaan elämääni ja valintojani.

Stressissähän ei ole oikeasti mitään pahaa, kunhan se ei määritä huomiotani, hyvinvointiani ja tietyllä tavalla ”hallitse” minua.

Meditaation myötä suhtautumiseni stressiin on muuttunut. En enää koe stressiä niin paljon negatiivisena tunteena.  Stressi on yhä useammin minulle signaali ja tieto siitä, että kyseessä on joku tärkeä asia. Kyseinen tunne on siis hyödyllistä informaatiota. Voin nähdä yhä useammin sen tunteena, joka auttaa itseasiassa suoriutumaan jostain paremmin.

Lisäksi olen ymmärtänyt, että hyvin moni oikeasti tärkeä asia elämässä aiheuttaa stressiä. Se vain kuuluu asiaan. Senkin takia olen yhä enenevissä määrin yrittänyt alkaa suhtautumaan siihen enemmän neutraalisti, eikä jonakin pahana asiana. Tämän myötä ollut helpompaa myös tehdä ns. rohkeita tekoja.

Stressissähän ei ole oikeasti mitään pahaa, kunhan se ei määritä huomiotani, hyvinvointiani ja tietyllä tavalla ”hallitse” minua. Mielenharjoittelun myötä näin tapahtuu yhä harvemmin.

Tehokas työkalu stressistä palautumiseen ja sen purkamiseen

vasara ja jakoavain pöydällä
iMattSmart - Unsplash

Meditaatio on myös opettanut tehokkaat työkalut stressin purkamiseen kehosta ja mielestä sekä siitä palautumiseen. Tästähän asiasta meditaatio tunnetaan ehkä parhaiten: Lääkkeenä tai laastarina stressiä kohtaan.

Itselleni tämä on kaikkein vähiten merkitsevä asia stressin suhteen, koska aikaisemmat mainitut asiat ovat tehneet sen, että tälle ei ole usein tarvetta.

Kuitenkin silloin tällöin tapahtuu vain niin paljon yhtä aikaa haastavia asioita, että keho ja mieli menee ylikierroksille. Nykyään pystyn tulemaan tästä usein aika nopeasti tietoiseksi ja stabiloimaan tilanteen tehokkaasti omassa hermostossani tietyillä meditaatioharjoituksilla.

Loppusanat

Meditaatio on siis auttanut minua stressin kanssa näillä neljällä tavalla:

  1. Mieleni olemus ja oletustoiminta on muuttunut siten, että siellä on enemmän tilaa ja rauhaa. Olen automaattisesti yhä useammin läsnä, rentoutuneempi ja tyytyväinen elämäni hetkissä.
  2. Pystyn käsittelemään yhä useammin stressiajatukset ja tunteet taidokkaasti, ilman että ne tuottavat negatiivisia vaikutuksia.
  3. Suhtaudun stressiin yhä enemmän neutraalisti kuin haitallisena asiana.
  4. Olen oppinut tehokkaat työkalut stressistä palautumiseen ja sen purkamiseen.

 

Minulta usein kysytään, että miten meditaatio eroaa stressin suhteen jostain muusta mielen hyvinvointia ylläpitävästä asiasta. Esimerkiksi liikunnasta tai jostain harrastuksesta, jossa voi täysin unohtaa kaikki muut asiat ja palautua stressistä.

Meditaatio ei vain laastaroi stressiä, vaan voit perustavanlaatuisesti vähentää sen negatiivisia vaikutuksia elämäsi eri hetkissä ja muuttaa suhtautumistasi siihen.

Se on täysi totta, että stressin purkamiseen ja palautumiseen on paljon muitakin tehokkaita työkaluja. Jos olet itsellesi löytänyt tämmöisen niin mahtavaa, älä todellakaan lopeta sitä! Itselläni esimerkiksi tämmöisiä asioita ovat kirjoihin uppoutuminen ja luonnossa kävely.

Tärkein asia, mitä haluan oivalluttaa, on se, että nämä muut asiat eivät auta yhtä hyvin ensimmäiseen kolmeen kohtaan. Meditaatio ei vain laastaroi stressiä, vaan voit perustavanlaatuisesti vähentää sen negatiivisia vaikutuksia elämäsi eri hetkissä ja muuttaa suhtautumistasi siihen. Mielestäni pelkkään palautumiseen keskittyminen missaa monelta osin sen kaikkein tärkeimmän pointin.

Lopuksi on tärkeä ymmärtää, että en ole harjoittelun myötä mikään superihminen, johon stressi ei koskaan vaikuttaisi negatiivisesti. Yhä joskus kaiken huomion vieviä liian intensiivisiä stressitiloja iskee päälle. Yhä on joskus ajanjaksoja, kun tulee stressattua kunnolla ja vieläpä ihan turhasta. Ja ei omaan stressiin aina pysty suhtautumaan neutraalisti ja yhä sitä aika usein haluaa vältellä.

Mutta ero lähtötilanteeseen on aivan valtava. Yllä olevat asiat tapahtuvat niin paljon harvemmin ja kestot ovat huomattavasti lyhyempiä. Tämän takia hyvinvointini ja onnellisuuteni on kasvanut päivittäisessä elämässä merkittävästi sekä voin olla paremmin saatavilla myös toisille. En siis missään nimessä haluaisi palata vanhaan. Ja parasta tässä on se, että päivä päivältä asiat näyttäisivät kehittyvän vain parempaan suuntaan.

Olen sisällyttänyt kaikki oppimani asiat aloitameditaatio.fi videokurssille, jotta sinäkin voit halutessasi oppia nämä harjoittelukeinot ja voisit saada samat positiiviset vaikutukset elämääsi.

Evoluutio ei ole luonut stressi-reaktiota tämänkaltaiseen ympäristöön, jossa nyt elämme. Meidän kannattaa auttaa tässä asiassa luontoäitiämme ja sitä kautta itseämme.

Moi, olen Joni. Olen meditoinut säännöllisesti noin seitsemän vuoden ajan ja aktiivisesti hakenut ja kokeillut eri suuntia sen kanssa. Samalla olen opiskellut aihepiiriä erittäin laaja-alaisesti. Olen tullut siihen lopputulokseen, että meditaatio on yksi tärkeimmistä asioista, mitä kukaan voi tehdä itsellensä ja muille. Sillä on ollut käänteentekevä positiivinen vaikutus omaan elämääni ja niin voi olla sinunkin.

Muita kirjoituksia
Kiinnostaako aihe? Tilaa opettavaiset tietoiskut sähköpostiisi

Tilaamalla uutiskirjeen saat tiedon sähköpostiisi uusista kirjoituksista sekä saat vinkkejä mielenharjoittelun aloittamiseen ja tekemiseen. Voit odottaa kuulevasi minusta noin kuukauden välein.

Tilauksen yhteydessä saat myös linkin saunameditaatioon, jonka avulla voit rikastaa omaa saunakokemustasi. Suosittelen kokeilemaan!

Katsothan sähköpostisi tilauksesi jälkeen.
Sähköpostisi on vahvistettava, jotta
uutiskirjetilaus astuu voimaan.

Oletko kiinnostunut oppimaan lisää meditaatiosta ja haluat henkilökohtaisesti päästä kokemaan, mitä se oikein on?

Oletko kiinnostunut tietämään, kuinka meditaation saa upotettua kiireelliseen elämään ja kuinka voit muodostaa siitä kestävän tavan?

Yksi helppo tapa tähän on aloittaa aloitameditaatio.fi videokurssi ilmaiseksi, jonka aikana opit meditoinnin perusteet. Opit syvällisemmin, mitä meditaatio oikein tarkoittaa ja miksi sitä kannattaa tehdä. Opit kuinka saat muodostettua siitä päivittäisen tavan.

Scroll to Top

Etkö saa tehtyä meditaatiota säännöllisesti?

Opi 30 minuutin ilmaisella minikurssilla, kuinka rakennat meditaatiosta kestävän tavan elämääsi.