ihmisen kehityskaari apinasta

Neljä evoluutiosta tulevaa asiaa, jotka eivät enää palvele sinua hyvin

Evoluution ykkösprioriteetti ei ole ollut henkinen hyvinvointi. Tärkein asia on ollut pitää meidät elossa hyvinkin vaarallisissa ja niukoissa olosuhteissa, saada jälkeläisiä ja siirrettyä lajin geenit eteenpäin. Tähän DNA pyrkii.

Lisäksi nykymaailmamme on ihan erilainen kuin silloin ihmislajin kehittyessä ja tänä päivänä pätee ihan eri säännöt. Useat meidän aivojemme, kehomme ja sitä kautta mielemme oletustoiminnat eivät enää palvele meitä oikein hyvin. On yksinkertaisesti vain järkevää ja viisasta toimia toisin kuin evoluutio meitä kehottaa.

Kerron tässä kirjoituksessa neljästä epäoptimaalisesta mielemme piirteestä sekä miten voit mielenharjoittelulla muuttaa näitä paremmaksi. Lisäksi jo näistä piirteistä tietoiseksi tuleminen auttaa niiden otteen vähentämisessä.

Lukuaika 14 min

Kirjoituksen aiheet

Energian säästäminen

Seuraavat epäoptimaaliset piirteet liittyvät monilta osin energian säästämiseen. Ihmislajin kehittyessä kuoleminen nälkään ja energianpuutteeseen oli oikea uhka. Siispä asiat, missä pystyttiin säästämään energiaa, oli hyvä juttu selviytymisen kannalta, vaikka siitä olisi seurannut muita negatiivisia sivuvaikutuksia.

Lisäksi aivomme ovat energiasyöppö. Ne kuluttavat jatkuvasti suuren määrän energiaa. Tästä syystä evoluutio on myös aivotoiminnassamme yrittänyt optimoida energiankulutusta monin tavoin.

Mukavuudenhalu ja helpoimman asian valinta

henkilö makaa sohvalla ja katsoo kännykkää ja teeveetä
Siksi myös tänä päivänä mielemme yhä oletuksena hakee turvaa, viihdykettä, ylimääräistä ruokaa sekä yrittää päästä mahdollisimman vähällä.

Professori Michael Easter sanoo asian hyvin. Tässä häneltä lainaus, jota on hieman tiivistetty:

Ihmislajin kehittyessä seuraavanlaiset olosuhteet olivat arkipäivää: Oltiin nälässä, käveltiin jatkuvasti useita maileja, tehtiin paljon töitä ruuan eteen. Oli tuntikausia aikaa, jossa ei ollut mitään viihdykettä.

Siksi myös tänä päivänä mielemme yhä oletuksena hakee turvaa, viihdykettä, ylimääräistä ruokaa sekä yrittää päästä mahdollisimman vähällä.

Kaikki tämä oli kivikaudella hyvä asia, koska se auttoi meitä selviytymään. Kun teimme seuraavan helpoimman ja mukavimman asian, se oli hyväksi meille. Näin ei ole kuitenkaan enää.

Katso ympärillesi. Lähes kaikki on maksimissaan noin 100 vuotta vanhaa teknologiaa ja on suunniteltu tekemään elämästäsi mahdollisimman mukavaa ja vaivatonta. Nykyään elämä voi olla niin helppoa, että meidän ei tarvitse käytännössä koskaan astua ulos tästä mukavuuskuplasta.

Koska mukavuus ja helppous on nykyään niin jatkuvasti saatavilla, niin tämä mielemme oletustoiminta ei ole hyväksi meidän fyysiselle ja henkiselle terveydelle. Faktahan on, että meidän pitää välillä tehdä kyseisessä hetkessä epämukavampia asioita, jotta voimme kokonaisuutena hyvin. Helpoin tie ei ole aina se paras tie.

Esimerkiksi:

  • Intensiivinen liikunta → Ei tunnu hyvältä hetkessä, mutta muun ajan voimme paremmin niin fyysisesti kuin henkisesti.
  • Vaikea tehtävät asiat, kuten uuden työn hakeminen, treffeille pyytäminen tai vaikean asian keskustelu parisuhteessa → Merkityksellisiä asioita, jotka vievät elämäämme oikeaan suuntaan.
  • Meditointi. Usealle meditaatio alussa on vaikeaa ja villin apinan (=mielen) kanssa oleminen ei tunnu mukavalle → meditaatiolla on kuitenkin merkittävät vaikutukset elämänlaatuun koko loppuelämäksi.
  • Jatkuva itsensä viihdyttäminen kännykällä, tietokoneella, tv:llä → Vaivattomin asia mitä voi tehdä. Jokainen on varmaan kokenut näiden addiktoivan voiman. Liiasta käytöstä ei seuraa hyviä asioita aivoillemme ja mieleemme.

Vaikka yhä olenkin ihan liian usein mieleni mukavuudenhalu -osan vietävissä, niin itseäni ovat auttaneet seuraavat vinkit:

Ala tietoisesti haastamaan omia ajatuksiasi ja mielihalujasi

Usein se mukavuudenhaluinen osa tuottaa näitä sinussa. Mutta sinun ei ole mikään pakko aina kuunnella niitä ja toimia niiden mukaan. Ole skeptinen itseäsi kohtaan.

Tämä ei ole helppoa! Mieli keksii aina parhaimmat tekosyyt, miksi valita se helppo ja mukava vaihtoehto.

Harjoita mindfulnessia

Mitä enemmän harjoitat mindfulnessia sitä helpompaa sinun on käsitellä omia ajatuksia sekä mielihaluja taidokkaasti, jolloin ne eivät hallitse elämääsi.

Miellyttävien asioiden pakottava ote vähenee ja epämukavien asioiden tekeminen on yhä helpompaa.

Laita mukavuudenhaluinen osasi toimimaan sinua auttaen eikä sinua vastaan

Rakenna ympäristösi siten, että tee hyvistä asioista yhä helpompia ja ilmeisempiä sekä tee huonoista asioista yhä vaikeampaa. Tavan rakennuksen vinkit perustuvat usein tähän.

Elämään tulee uudenlaista tyytyväisyyttä kun pystyy yhä useammin valitsemaan, mikä ihan oikeasti on järkevää ja viisaasta eikä liiaksi ole tämän evoluution mukavuudenhalu-osan vietävissä.

Yksinkertaistettu rutinoitunut ajattelu

mustavalko palkki jaetteuna kahteen osaan ja mustasta valkoiseen gradientti palkki
otettu ja muokattu täältä: https://www.intelligentspeculation.com/blog/black-or-white-thinking
Aivot palkitsevat meitä tarinoista.

Aivot haluavat säästää energiaa. Tämä näkyy myös siinä, kuinka oletuksena ajattelemme. Mielemme haluaa yksinkertaistaa asioita: ”Asia on joko näin tai noin”, ”nuo ihmiset ovat tuollaisia tai tällaisia”.

Asioita siis leimataan ja kategorisoidaan tietynlaiseksi. Evoluutio on ohjelmoinut meihin, että saamme mielihyvähitin, kun ”tiedämme” kuinka asiat ovat. Aivot palkitsevat meitä tarinoista.

Lisäksi ajattelumme helposti rutinoituu ja urautuu ja ajatusmalleilla on usein itseään vahvistava luonne. Esimerkiksi yleensä tietyt käsitykset itsestämme tai muista vain vahvistuvat vuosien myötä.

meidän pitää mennä syvemmälle kuin mielemme ensimmäinen antama oletusvastaus.

Todellisuushan kuitenkin on ihan jotain muuta. Asiat oikeasti eivät ole koskaan yksinkertaisia. Todellisuus on aina joku harmaan sävy, eikä mustavalkoinen. Esimerkiksi ketään ihmistä ei koskaan voi tiivistää muutamaan sanaan.

Jotta voimme oikeasti ymmärtää kuinka asiat ovat, meidän pitää mennä syvemmälle kuin mielemme ensimmäinen antama oletusvastaus.

Parempi ymmärtäminen missä tahansa asiassa on usein esiehto, jotta asiat voi ylipäätänsä muuttua parempaan. Tämä pätee omaan itseensä, ihmissuhteisiin, työympäristöihin ja yhteiskuntaan.

Tässä vinkkejä, jotka ovat auttaneet itseäni:

Ajatusten tietoisuusharjoittelu

Harjoittele meditoinnilla ja arjessa, että pyrit vain olemaan tietoinen ajattelustasi. Mitä enemmän koet ajattelusi vain itsestään tapahtuvana prosessina, sitä helpompaa sitä on haastaa.

Opettele uusi ”mantra”: Voin olla väärässä

Mitä tahansa uskotkaan totuuden olevan tilanteesta, toisesta ihmisestä tai itsestäsi, se ei todennäköisesti ole koko totuus. Todennäköisesti joku muukin näkökulma on totta. Toista näitä sanoja itsellesi ja harjoita ne selkärankaan asti

(Sanat ovat Björn Natthiko Lindebladin mainiosta kirjasta ”I May Be Wrong”)

Vaarallisessa ympäristössä selviytyminen

Nivedh P - Unsplash

Ihmislajin kehittyessä kuoleminen johonkin vaaraan oli paljon todennäköisempää kuin nykyään. Tästä syystä evoluutio on luonut meihin piirteitä, jotka maksimoivat selviytymistä, mutta eivät turvallisessa nykymaailmassa palvele meitä aina hyvin.

Evoluution ohjelmoimat aivot ja keho eivät ymmärrä, ettemme elä enää samassa ympäristössä kuin ennen. Ne yhä toimivat samoilla vanhoilla periaatteilla.

Taistele ja pakene -reaktio

keho ja mieli luulevat jonkinasteisen sapelihammastiikerin uhan olevan koko ajan läsnä.

Meidän aivot ja keho tulkitsevat nykypäivän stressitekijät (”vaarat”) hyvin samalla tavalla kuin esihistoria-ajan oikeat hengenvaarat. Ne aiheuttavat meissä samanlaisen fysiologisen stressireaktion. Tätä kutsutaan taistele ja pakene -reaktioksi (=fight-or-flight response)

Silloin keho, hermosto ja mieli menee ns. stressitilaan. Hermoston sympaattinen osa aktivoituu ja keho valmistautuu toimintaan. Mm. pulssi kiihtyy, hengitys tihenee ja stressihormoneja vapautuu.

Stressitilassahan ei ole mitään pahaa, kun se on väliaikaista ja ohimenevää. Siitä tulee ongelma, kun se on liian yleistä ja sillä on aivan liian suuri ote elämästämme.

Koska nykymaailma on aika hektistä ja ratkaistavia stressaavia ongelmia tulee jatkuvasti, keho ja mieli luulevat jonkinasteisen sapelihammastiikerin uhan olevan koko ajan läsnä.

stressireaktion saa aikaan pelkät ajatuksemme

Ja ”hauskintahan” tässä on se, että tämän stressireaktion saa aikaan pelkät ajatuksemme. Voit olla keskellä jotain mukavaa hetkeä perheesi kanssa, kun yhtäkkiä joku tulevaisuuden stressaava asia tulee mieleesi ja se käynnistää taistele ja pakene -reaktion. Tämän jälkeen on vaikea enää olla läsnä ja rentona.

Tästä syystä moni meistä on stressaantuneita nykyaikana lähes koko ajan ja sillä on erittäin iso negatiivinen vaikutus niin henkiseen kuin fyysiseen hyvinvointiin ja elämänlaatuun.

Mitkä asiat tähän on itselleni auttanut?

Yritä tietoisesti asennoitua elämäsi stressitekijöihin uudella tavalla

Suurin osa asioista ei ole stressaamisen arvoista (=sapelihammastiikereitä). Kun huomaat jonkun asian alkavan stressaamaan, pysähdy ja pohdi että mitä sitten vaikka asia menisikin pieleen. Onko se isossa kuvassa oikeasti niin paha juttu? Elämä varmaan jatkuu omalla painollaan senkin jälkeen?

(Huom. Asioista voi pitää huolta, vaikka niistä ei huolestuisikaan)

Meditoi säännöllisesti

Meditaatio ja mielenharjoittelu auttaa usealla eri tavalla stressiin. Ei pelkästään laastarina, vaan pysyvämpänä ratkaisuna, josta olen kertonut tarkemmin täällä.

Negatiivisuustaipumus (kielteisyyden harha)

kaksi sarjakuvahahmoa. aivot keskittyvät yhteen huonoon asiaan ja sydän osoittaa kaikkiin asioihin, mitkä ovat hyvin
Nick Seluk - The Awkward Yeti - https://theawkwardyeti.com/comic/focus-on-the-good/

Ihmislajin kehittyessä sellaiset yksilöt, jotka osasivat jatkuvasti tunnistaa paremmin vaarat ja uhat sekä ajatella mitkä asiat ovat tai voivat mennä pieleen, säilyivät todennäköisemmin hengissä ja saivat geeninsä eteenpäin. Karkeasti sanottuna, ylivarovaiset pessimisti kaverit selvisivät paremmalla todennäköisyydellä kuin onnelliset optimisti kaverit 🙂

Tämän takia ajattelemme keskimäärin enemmän negatiivisesti ja ajattelumme ei ole tasapainossa. Mieli keskittyy ja ajattelee helpommin asioita, mitkä voivat mennä pieleen tai mitkä asiat ovat jo pielessä; Omassa elämässä, maailmassa, itsessä tai muissa.

Tästä seuraa esimerkiksi tyytymättömyyttä, liiallista huolestumista, ärsyyntymistä tai vaikka elämänkumppanista etääntymistä.

Itsellä negatiivisuustaipumuksen neutralisointiin on auttanut seuraavat asiat:

Ajatuksien taidokkaan käsittelyn opettelu

Kun omista ajatuksista on tietoinen ja oppii heti arviomaan ajatusten hyödyllisyyttä, tämä tekee mahdolliseksi jättää negatiiviset epähyödylliset ajatukset omaan arvoonsa, jolloin niiden vaikutus vähenee huomattavasti.

Tietoinen huomion uudelleenkohdistaminen

Mitä enemmän opit olemaan mindful elämäsi hetkissä, sitä useammin voit tarkoituksella uudelleenkohdistaa huomiotasi pielessä olevista asioista hyvin oleviin asioihin.

Esimerkiksi jos huomaat kiinnittäväsi huomiota kumppanisi vikoihin, siirrä huomio tietoisesti hänessä arvostamiisi asioihin. Tämä antaa aivoillesi uutta palautetta.

Mielen uudelleenohjelmointi hyvillä piirteillä

Tehokasta vastalääkettä negatiivisuustaipumukselle ja negatiivisille automaattisille ajatuksille on kiitollisuuden, arvostuksen ja hyväntahtoisuuden tarkoituksenmukainen harjoittelu.

Harjoita näitä piirteitä joitakin viikkoja ja jo alat huomaamaan eron.

Huom. Tässä ei pyritä ylioptimistisuuteen


Tavoitteena ei ole muuttaa mieltämme olemaan ylioptimistinen ja näkemään asiat vaaleanpunaisten ruusulasien läpi.

Tavoitteena on yksinkertaisesti nähdä asiat enemmän realistisemmassa ja tasapainoisemmassa valossa.

Loppusanat

meillä ihmisillä on mahtava harjoitettava kyky olla tietoinen itsestämme ja pystyä vapauttamaan itseämme näistä evoluution tuottamista ajatusvääristymistä tai toimintamalleista

Meissä on lukuisia muitakin evoluutiosta tulleita piirteitä, jotka eivät aina palvele meitä hyvin. Esimerkiksi: Tuntemattoman välttely, hedonistinen sopeutuminen, sosiaalinen vertailu, heimokeskeisyys, lukuisat ajatusvääristymät, etualan korostuminen havainnoinnissa jne. Näistä pitää kuitenkin kertoa joku toinen päivä lisää omissa kirjoituksissaan.

On tärkeä ymmärtää, että mitkään näistä mielemme piirteistä eivät ole itsessään pahoja asioita. Ongelma on vain se, että niillä on liian iso rooli ajattelussamme, toiminnassamme ja elämässämme.

Kuitenkin hienointa on, että meillä ihmisillä on mahtava harjoitettava kyky olla tietoinen itsestämme ja pystyä vapauttamaan itseämme näistä evoluution tuottamista ajatusvääristymistä tai toimintamalleista. Voimme käyttää mieltämme tarkoituksenmukaisesti ja muuttaa aivojamme toimimaan paremmin niin meille kuin muille. Voimme tehdä viisaampia valintoja.

Voimme mielenharjoittelulla avulla auttaa luontoäitiämme ja sen myötä itseämme.

Moi, olen Joni. Olen meditoinut säännöllisesti noin seitsemän vuoden ajan ja aktiivisesti hakenut ja kokeillut eri suuntia sen kanssa. Samalla olen opiskellut aihepiiriä erittäin laaja-alaisesti. Olen tullut siihen lopputulokseen, että meditaatio on yksi tärkeimmistä asioista, mitä kukaan voi tehdä itsellensä ja muille. Sillä on ollut käänteentekevä positiivinen vaikutus omaan elämääni ja niin voi olla sinunkin.

Muita kirjoituksia
Kiinnostaako aihe? Tilaa opettavaiset tietoiskut sähköpostiisi

Tilaamalla uutiskirjeen saat tiedon sähköpostiisi uusista kirjoituksista sekä saat vinkkejä mielenharjoittelun aloittamiseen ja tekemiseen. Voit odottaa kuulevasi minusta noin kuukauden välein.

Tilauksen yhteydessä saat myös linkin saunameditaatioon, jonka avulla voit rikastaa omaa saunakokemustasi. Suosittelen kokeilemaan!

Katsothan sähköpostisi tilauksesi jälkeen.
Sähköpostisi on vahvistettava, jotta
uutiskirjetilaus astuu voimaan.

Oletko kiinnostunut oppimaan lisää meditaatiosta ja haluat henkilökohtaisesti päästä kokemaan, mitä se oikein on?

Oletko kiinnostunut tietämään, kuinka meditaation saa upotettua kiireelliseen elämään ja kuinka voit muodostaa siitä kestävän tavan?

Yksi helppo tapa tähän on aloittaa aloitameditaatio.fi videokurssi ilmaiseksi, jonka aikana opit meditoinnin perusteet. Opit syvällisemmin, mitä meditaatio oikein tarkoittaa ja miksi sitä kannattaa tehdä. Opit kuinka saat muodostettua siitä päivittäisen tavan.

Scroll to Top

Etkö saa tehtyä meditaatiota säännöllisesti?

Opi 30 minuutin ilmaisella minikurssilla, kuinka rakennat meditaatiosta kestävän tavan elämääsi.