juna ja teksti mielen harjoittelu matkustaessa

Kuinka muutin pitkät matkat mieluisiksi mielenharjoittelun avulla

Matkustatko välillä pitkiä aikoja? Autolla, junalla tai lentäen? Työn tai loman merkeissä?

Ovatko nämä pitkät matkat sinulle haastavia ja epämiellyttäviä? Onko pitkät matka-ajat aina se pakollinen paha reissussasi?

Itse koin asiat usein näin ennen mielenharjoittelua.

Kun seuraat tämän kirjoituksen vinkkejä ja harjoittelet matkustaessa, voit muuttaa tätä asiaa merkittävästi.

Lukuaika 7 min

Kirjoituksen aiheet

Taustani ja tilanteeni

huomaisin aika nopeastikin, kuinka mieleni toimii oletuksena matkojen aikana. Tietyt toimintamallit aina toistuivat.

Tässä lyhyesti, miksi matkustaminen on itselle niin tuttua.

Elämäntilanteeni on hieman normaalista poikkeava. Asun käytännössä kahdessa maassa, jotka ovat vastakkaisilla puolilla maapalloa. Puolisoni on australialainen, kun taas muu perhe, suurin osa ystävistäni, työni sekä yritykseni on Suomessa. Näiden välillä tulee liikuttua paljon.

Australiassa usean tunnin ajomatkat ovat usein välttämättömyys. Kun olen Suomessa, perheeni ja ystäväni asuvat eri puolella Suomea. Suomeakin tulee siis matkusteltua usein junalla/bussilla/autolla ristiin rastiin.

Toisin sanoen, matkustamista tulee tehtyä paljon.

Kun aloitin mielenharjoittelun arjessani, huomaisin aika nopeastikin, kuinka mieleni toimii oletuksena matkojen aikana. Tietyt toimintamallit aina toistuivat. Lisäksi aloin tietoisesti toimimaan toisin kuin mieleni halusi. Harjoittelin näin säännöllisesti päivittäisen meditoinnin lisäksi.

Jo yllättävänkin nopeasti pitkät matkat muuttuivat haastavista ja jopa vastenmielisistä asioista mukaviksi ja tärkeiksi tapahtumiksi. Mieleni alkoi toimimaan oletuksena uudella tavalla. Nyt kerron, miten tein tämän omalla kohdallani.

Kolme tärkeintä harjoitettavaa periaatetta matkustamiseen

Vielä lyhyt disclaimeri. Jos matkustaminen tuottaa sinulle fyysistä kipua tai huomattavaa fyysistä epämukavuutta, tällöin seuraavat vinkit eivät niihin vielä yksinään auta. Voit kyllä niidenkin käsittelyyn näitä samoja periaatteita soveltaa.

Fyysisenkin kivun käsittelyyn ja neutralisointiin löytyy mindfulnessista hyviä apuja, mutta niihin ei mennä tässä kirjoituksessa.

+ Matkustaminen pienten lasten kanssa vaatii varmasti myös omat mindtrickinsä…

Tässä kirjoituksessa keskitymme ns. itse tuotettuun psykologiseen tuskaan ja kipuun.

1 - Lopeta hyödytön kamppailu

Laitamme kamppailukytkimen päälle. Kamppailemme todellisuuttamme vastaan.

Valtaosa pitkän matkojen haasteista on oman mielemme tuottamaa ns. psykologista murhetta, joka aiheutuu omista ajatuksistamme.  

Mitä yleensä tapahtuu, on, että laitamme Russ Harriksen sanoin kamppailukytkimen päälle. Kamppailemme todellisuuttamme vastaan. Voivottelemme ja toivomme asiat olisivat toisin sekä lietsomme turhautumista: ”loppuisipa tämä jo”, ”kumpa olisi teleportti” tai ”tämä on perseestä” jne.

Tämänlaisessahan toiminnassa ei ole mitään järkeä, koska se ei auta meitä tai tilannetta yhtään mitenkään. Tilanne ei ole muuttumassa mihinkään, vaikka kuinka sitä vatvoisi. Tämän kaltainen ajattelu voi tehdä jo yksistään tilanteesta epämiellyttävän tai ainakin pahentaa sitä.

Tähän vinkkinä on soveltaa ajatusten taidokkaan käsittelyn perusreseptiä. Soveltaminen menee seuraavasti:

  1. Tule tietoiseksi, että ajattelet parhaillaan tämän kaltaisesti ja ota ajatuksiisi tilaa. Sano mielessäsi: ”Minulla on ajatus, että ajatuksesi…
  2. Muistuta, että ajatuksesi ei ole koko totuus sekä todellisuus ja niitä ei ole pakko ottaa vakavasti.
  3. Muistuta itseäsi, miksi tämänkaltainen ajattelu kyseisessä tilanteessä on epähyödyllistä ja et halua oikeasti jatkaa sitä.
  4. Jätä kyseiset ajatukset omaan arvoonsa ja tietoisesti kiinnitä huomiosi joko siihen mitä olit tekemässä tai ympäristöösi.

2 - Ole läsnä vain kuluvan hetken kanssa, äläkä mieti tulevaisuutta

Kun matkan jäljellä oloa tai loppumista ei mieti, matkustamisessakin pääsee tietynlaiseen flow-tilaan.

Suurin tekijä, mikä saa tuntumaan matkan pitkältä, on ajatella, ”kuinka paljon matkaa on vielä jäljellä”. Monella meistä on erittäin vahva tarve tarkistaa kelloa vähän väliä ja kertoa itselleen matkan jäljellä olevaa kestoa.

Tämä hyvin usein luo mieleemme jännitteitä ja edellisen kohdan epähyödyllisiä ajatusketjuja. Ja varsinkin tämä saa tuntumaan matkan erittäin pitkältä.

Paljon järkevämpää on pyrkiä olemaan vain läsnä kuluvan hetken kanssa eikä miettiä tulevaisuutta.

Tämä on tehnyt omalla kohdallani valtavan merkittävän eron. Kun matkan jäljellä oloa tai loppumista ei mieti, matkustamisessakin pääsee tietynlaiseen flow– tilaan.

Jopa yli vuorokauden yhtäjaksoinen matkustus menee erittäin nopeasti, kun on vain läsnä kuluvan hetken kanssa ja antaa hetkien ns. ”virrata vapaasti”. Tietoisuus ajasta katoaa.

Tätä voi harjoittaa samalla reseptillä, kuin edellisessä kohdassa:

  • Yritä saada itsesi aina kiinni, kun sinulle tulee vahva halu katsoa kelloa tai muuten alkaa ajattelemaan matkan kestoa.
  • Jätä tietoisesti nämä mielihalut omaan arvoonsa ja kiinnitä huomiosi takaisin mitä olitkaan tekemässä tai ympäristöösi.

3 - Muuta tietoisesti suhtautumista, pitkät matkat voivat olla reissusi parhaita hetkiä.

Itselleni matkustaminen tietyllä tavalla on rajoittavuudessaan niin vapauttavaa. En voi oikeasti tehdä mitään muuta tai olla missään muualla. Saa vain olla.

Valtaosa elämämme asioista eivät ole itsessään perseestä tai mahtavia. Yleensä miellyttävyyden määrittää täysin se, kuinka suhtaudumme niihin. Matkustaminen ei ole tässä poikkeus.

Mielenharjoittelun yksiä siisteimpiä asioita on, että voimme alkaa tietoisesti muuttamaan suhtautumistamme asioihin siten, että suhtautumisemme palvelee yhä paremmin meitä ja muita.

Lähestyminen on siis ns. ”kouluttaa” mieltämme sen sijaan, että yritämme jatkuvasti saada sovitettua ympäristöä täysin tämänhetkisiin mieltymyksiimme.

Pohdiskele ja yritä tietoisesti suhtautua matkustamiseen seuraavanlaisesti.

Itselleni matkustaminen tietyllä tavalla on rajoittavuudessaan niin vapauttavaa. En voi oikeasti tehdä mitään muuta tai olla missään muualla. Saa vain olla.

Se on täydellinen tilaisuus tehdä asioita, joihin muuten ei ikinä tunnu löytyvän aikaa:

  • Luovan projektin ajattelu ja suunnittelu
  • Oman itsensä ja elämänsä reflektointi
  • Pidemmän meditaation teko (esim. tunti)
  • Lukea niitä kirjoja, jotka ovat pitkään odottaneet lukemista
  • Tilaa vain olla omien ajatuksien kanssa. Esa Saarisen termein: ”Mahdollistaa tilan sivulta tuleville ajatuksille”

Tärkeintä onkin, ettei matkustamista täyttäisi viihteellä samoin kuin normi arjessa. Esimerkiksi kännykän selailulla tai muulla viihteen kuluttamisella. Viihteen suurkulutuksesta (ns. bingeämisestä) seuraa yleensä aika tyhjä ja paska olo. Anna oikeasti itsellesi tilaa vain olla ja ehkä tehdä jopa jotain merkittävää.

Tiedän omasta kokemuksesta, että mielen mielihalut ovat erittäin vahvat viihdytykseen ja tietynlaiseen helppouteen. Voit kuitenkin käsitellä nämä mielihalut ja niiden tuottamat ajatukset samankaltaisella reseptillä kuin aiemmissakin kohdissa:

  • Tule tietoiseksi mielihalusta ja älä tottele sitä.
  • Mielihalu yleensä vahvistuu jonkin aikaa, mutta jossain vaiheessa se häviää itsestään kokonaan pois. Kuin sitä ei koskaan olisi ollutkaan (ps. tämä on siistein tunne ikinä!).

Loppusanat

Kaikki yllä olevat asiat vaativat harjoitusta ja et todennäköisesti tule onnistumaan ensimmäisillä kerroilla. Pääasia onkin yrittää tietoisesti parhaansa ja pikkuhiljaa vanhat totutut kaavat alkavat muuttumaan. Mielesi alkaa toimimaan oletuksena yllä olevien kohtien mukaisesti.

Lisäksi säännöllinen meditaatio on tässä mahtava apu, koska muuten olemme helposti oman mielemme vietävissä ja emme joko muista tai halua tehdä ylläolevia asioita.

Oman mielen harjoittaminen kannattaa. Mielesi pystyy yhä paremmin vain nauttimaan kyydistä. Pitkistä matkoista tulee reissujesi hyviä hetkiä, eivätkä ne ole enää se pakollinen paha.

Moi, olen Joni. Olen meditoinut säännöllisesti noin seitsemän vuoden ajan ja aktiivisesti hakenut ja kokeillut eri suuntia sen kanssa. Samalla olen opiskellut aihepiiriä erittäin laaja-alaisesti. Olen tullut siihen lopputulokseen, että meditaatio on yksi tärkeimmistä asioista, mitä kukaan voi tehdä itsellensä ja muille. Sillä on ollut käänteentekevä positiivinen vaikutus omaan elämääni ja niin voi olla sinunkin.

Muita kirjoituksia
Kiinnostaako aihe? Tilaa opettavaiset tietoiskut sähköpostiisi

Tilaamalla uutiskirjeen saat tiedon sähköpostiisi uusista kirjoituksista sekä saat vinkkejä mielenharjoittelun aloittamiseen ja tekemiseen. Voit odottaa kuulevasi minusta noin kuukauden välein.

Tilauksen yhteydessä saat myös linkin saunameditaatioon, jonka avulla voit rikastaa omaa saunakokemustasi. Suosittelen kokeilemaan!

Katsothan sähköpostisi tilauksesi jälkeen.
Sähköpostisi on vahvistettava, jotta
uutiskirjetilaus astuu voimaan.

Oletko kiinnostunut oppimaan lisää meditaatiosta ja haluat henkilökohtaisesti päästä kokemaan, mitä se oikein on?

Oletko kiinnostunut tietämään, kuinka meditaation saa upotettua kiireelliseen elämään ja kuinka voit muodostaa siitä kestävän tavan?

Yksi helppo tapa tähän on aloittaa aloitameditaatio.fi videokurssi ilmaiseksi, jonka aikana opit meditoinnin perusteet. Opit syvällisemmin, mitä meditaatio oikein tarkoittaa ja miksi sitä kannattaa tehdä. Opit kuinka saat muodostettua siitä päivittäisen tavan.

Scroll to Top

Etkö saa tehtyä meditaatiota säännöllisesti?

Opi 30 minuutin ilmaisella minikurssilla, kuinka rakennat meditaatiosta kestävän tavan elämääsi.